På Valla Djurklinik i Linköping har alla personalhundar fått tid att lära känna varandra. Det, menar Johan Andersson, är en viktig detalj.
Hund

Hundskolan, del 3

Hundar på jobbet

Nu när coronarestriktionerna lättar är vi många som vill ha hunden med oss på jobbet. Men hur gör man när flera hundar ska samsas på samma arbetsplats? Hundar som inte känner varandra, som är olika i storlek, ålder och humör? Hundcoach Johan Andersson besöker en arbetsplats med många hundar och tipsar om problemlösningar.

På Evidensia Valla Djurklinik i Linköping jobbar ett sextiotal personer. Det är veterinärer, djursjukvårdare, receptionister och fysioterapeuter. Många av dem har minst en egen hund. 

– Ja, det är en speciell arbetsplats. Jag tror att det en vanlig arbetsdag finns minst 20 hundar här, säger chefsveterinär Helen Backman och kikar leende ner under sitt arbetsbord där en basset fauve de bretagne och en lite större blandras vilar i sina korgar.

Så ser det ut i nästan hälften av arbetsrummen på våningen ovanför operationssalar, behandlingsrum, intensivvårdsavdelning och allt det andra som finns på ett stort djursjukhus. Men det finns gott om en sak till, nämligen korridorer, hallar och andra ganska trånga utrymmen. Den detaljen är det första som hundcoach Johan Andersson pekar på.

– Hundar som inte känner varandra, och lite osäkra hundar, vill ha utrymme vid olika typer av möten. När två hundar möts i ett dörrhål, i en korridor eller i en hall på väg ut eller in, är tillfällen då det lätt blir missförstånd.

Just därför, menar Johan, vinner kollegor på att vänja sina hundar vid varandra i miljöer där de dels har gott om plats, dels hinner läsa av varandra ordentligt.

– Börja med att promenera tillsammans. En avslappnad, enkel promenad med två hundar som inte känner varandra i koppel. Gör ingen stor sak av det, se det som vilken promenad som helst. Det räcker långt, för då vänjer sig hundarna vid varandras lukter och sätt att kommunicera.

Under chefsveterinärens arbetsbord vilar hundarna tryggt. Men ibland flyttas bäddarna runt i rummet, det är en liten utmaning och ett enkelt sätt att aktivera hundarnas mentala krafter.

Byt hundar

Man kan också byta hundar. Låt en arbetskamrat ta en promenad med din hund och tvärtom. Börja enkelt genom att helt enkelt byta koppel med varandra. Det minskar dramatiken för en aningen osäker hund som är ovan vid miljöer med främmande människors lukter, gester och röster.

– Tanken är att i enkla steg avdramatisera saker som kan kännas obekväma för hunden. Då blir alla typer av möten och kommunikation enklare inne på arbetsplatsen, säger Johan.

Ta också hänsyn till att hundar är olika. En del hundar behöver mer tid på sig, andra accepterar nyheter snabbt.

– Vissa hundar är framåt, andra är reserverade. Låt dem vara sig själva, tvinga inte. Om en hund är tveksam är det läge att ge den både lugn och tid. Vi människor har ofta bråttom, men undvik att pressa fram gemenskap mellan hundar. Det kan få motsatt effekt, menar hundcoachen.

En vanlig tanke är att hundar behöver mycket fysisk aktivitet för att må bra. Visst behövs fysisk rörelse, men Johan Andersson vill lyfta fram ett annat sätt att aktivera hundar på jobbet.

Ge hundarna tid. Ett par extra minuters kommunikation i receptionen är detsamma som lite mentalt aktivering.

Aktivitet viktigt

– Att hålla sig alert och vaken är faktiskt en aktivitet. Ett exempel är kommandona ”vänta” eller ”plats”. De är mentala aktiviteter, då hunden jobbar med tålamod. Ett enkelt exempel på jobbet är att flytta hundens bädd till andra änden av rummet. Låt hunden ligga där en halvtimme, kanske när du måste svara på viktiga mejl, innan bädden flyttas till det vanliga stället. För oss låter det inte som så mycket, men för hunden är det definitivt en mental aktivitet.

Att gå promenad med olika hundkompisar på luncherna är också en aktivitet, precis som när en arbetskompis går ut med din hund en stund. Eller varför inte halvera fikapausen och i stället låta din hund gå slalom mellan ett par sittande hundkompisar i korridoren och bli rikligt belönad.

– Jag tror mycket på de små detaljerna när det handlar om att både aktivera och entusiasmera hundar. Det behövs mindre än du tror. ”Tappa” en godisbit eller en leksak i hallen på väg in till rummet med hunden. Väl därinne säger du ”varsågod” och låter hunden hämta och vinna. Efter den aktiveringen, som kanske tar 15 sekunder, ligger hunden vilsamt en stund under din dator, säger Johan.

En stunds vänligt samtal med en främling i hallen, kryddat med några godisbitar, stimulerar, samtidigt som det är social träning.

Social hundsamvaro

I en av djurklinikens receptioner samlas fem ur personalen med sina sex, sju, nej det är åtta hundar. Olika storlekar, åldrar, temperament och erfarenheter. Några är mästare på agility, en vallar, någon jobbar med lydnad, en annan kanske med spår och någon älskar att springa i full fart. Men tack vare möjligheten att få vara med på jobbet, tack vare chansen till daglig social träning, blir mötet en enda, glad sammankomst.

– Det här är socialt kompetenta hundar, det syns. De fungerar tillsammans, kan förstå varandra, trots tydliga olikheter. Dit är det svårare att nå för hundar som är ensamma hemma under sin människas arbetstid.

När gruppen skingras igen skrattar Johan Andersson. Han ser en sak som gör honom glad.

– Såg du vilken kontakt alla hade med sina hundar? Den vinner man till stor del gratis om hunden får vara med på jobbet. De där hundarna har lärt känna sina människor och tvärtom, eftersom de automatiskt samspelar varenda arbetsdag. 

För första gången, en stunds lek i det stora konferensrummet. Det finns många nya roliga ställen på alla arbetsplatser, ur hundens sätt att se världen. 

8 tips som gör det enkelt att ha hund på jobbet

1.Vänj hundarna vid varandra i lugna och normala situationer. Promenera tillsammans, både under den långa lunchen och under korta rastningar.

2. Variera, promenera inte med samma hundkompis varje dag.

3. Promenera med varandras hundar. Börja med att byta koppel. Nästa steg är att gå åt olika håll en liten stund, med varandras hundar.

4. Satsa inte bara på fysisk aktivitet för att göra hunden nöjd. Då brukar det bli stressiga luncher. Jobba också med mentala miniaktiveringar, som att tillfälligt flytta hundens bädd eller ta fikakopp och hund till konferensrummet där ni aldrig har varit tillsammans tidigare.

5. Prova lite minnesträning. Lägg en matbit i rummet, gå en runda på jobbet med hunden, gå tillbaka och säg: ”Varsågod.” När hunden börjar förstå kan du lägga en godbit någonstans innan ni går lunchpromenaden. När ni kommer tillbaka säger du: ”Varsågod.”

6. Blir några jobbhundar goda vänner får de förstås leka där det är möjligt på lunchrasten. Men glöm inte att hundar har olika temperament, precis som de är olika stora. Ge den försiktiga hunden tid, pressa inte fram gemenskap.

7. Vissa hundar blir aldrig jättebra kompisar. Låt det vara så.

8. Uppstår någon form av problem, som att en hund skäller eller morrar när någon går förbi utanför rummet, är det läge att ta tag i situationen direkt, innan det skapas ett beteende hos hunden. Prova att byta liggplats, avled med mat eller leksak, ordna så att inte hunden behöver se ut ur rummet. Eller tvärtom, skapa förutsättningar för att den ska kunna se vad och vem som rör sig i lokalen. Vänj också hunden vid lukten, kroppsspråket och ljuden av alla andra människor och hundar på jobbet. Huvudsaken är att du agerar, det minskar oftast alla typer av problem.