Snart börjar den stora hundsäsongen. Är hunden ordentligt förberedd? Är den i fysisk bra form? Om inte, då är det hög tid att ta tag i den detaljen.
Hund

Så blir ni redo för hundsäsongen

Äntligen. Den riktiga hösten är snart här. Stora hundsäsongen börjar. Apportörer och andra fågelhundar har redan varit i gång ett tag, men nu är det dags för alla jagande hundar. Förberedda jaktmaskiner släpps och vi njuter av deras arbete i markerna. Apropå förberedelser, är allt genomfört och avbockat på listan?

Har du tränat hunden fysiskt på rätt sätt under lågsäsongen tillhör både du och hunden den tidiga säsongens vinnare. Om inte, ha följande råd i minnet:

Låt helst inte löshunden jaga hela arbetsdagar, om det är möjligt. Och framför allt inte flera dagar i rad. Hundens kropp behöver tid för återhämtning, satsa på minst två vilodagar innan hunden släpps igen. Är hunden ung, är det första säsongen? Då blir rådet tre dagars vila om jaktdagarna är långa.

Också hundar som jobbar i kortare pass, som stöthundar och apportörer, behöver återhämtning. Tänk framför allt på att inte låta hunden bli nerkyld mellan arbetspassen.

Är du osäker på i vilket fysiskt skick din hund är? Klarar den att gå från noll till 100, från en stillaliggande sommar till full jakt?

Det kan i så fall vara klokt med en snabb koll av hundens kropp. Det är veterinärer bra på. Den insatsen kostar en slant, men den kan samtidigt få till följd att hunden undviker skador i stället för att göra småskavanker till rejäla problem. 

Utfodra rätt

Om hunden är lite överviktig när du börjar jaga med den gäller det att balansera fodergivorna klokt. Ju mindre energi som du ger hunden i form av mat, desto snabbare går den ner i vikt. Men den behöver å andra sidan rejält med energi för att orka jaga.

Är jaktlusten stor drivs hunden framåt av den, trots att kroppen börjar säga ifrån. Då ökar slitaget på kroppen och därmed skade-
risken. Dessutom fungerar hjärnan sämre, långsammare, när kroppen blir trött eller i värsta fall slutkörd.

Rådet blir att ta ner hundens vikt långsamt om den samtidigt ska orka jaga. Det här gäller om inte övervikten är väldigt stor.

Är hunden rejält överviktig vinner du på att banta hunden först, innan det är dags för hårda jaktdagar. I det läget är det klokt att skjuta upp premiären ett par veckor, hur tungt det än känns. För hundens skull. Annars finns risken för onödigt fysiskt slitage och i värsta fall skador, exempelvis efterhängsna hältor.

Växla inte över till foder med extremt mycket energi från en dag till en annan den 1 oktober eller samma dygn som älgjakten drar i gång. Ta det stegvis i samband med att du ökar den fysiska träningen inför jaktstarten. Skälet är att högenergifoder kan bli en chock för hundens mage.

Glöm inte heller att vätska upp matgivorna ordentligt. Ju mer vätska hunden får i sig innan den ska släppas på jakt, desto bättre är det. Men låt det gå minst en timme innan släpp om hunden slurpat i sig en liter vatten i maten.

En erfaren älghundsförare sa en gång att han ger sina jämthundar sju deciliter högenergifoder tillsammans med två liter vatten i varje fodergiva under jaktsäsong. Hans hundar orkar jaga både hårt och länge, mycket tack vare att deras kroppar är så rejält uppvätskade.

Är du osäker på i vilken fysisk form hunden är, eller om det finns småskavanker som blir värre om den fysiska utmaningen i början av säsongen är stor? Då kan det vara läge för en koll hos veterinären.

Värm upp före släpp

Hur mycket du än har cyklat och sprungit med hunden under sommaren är den fysiska utmaningen i obanad terräng stor. Ett sätt att förbereda hundens kropp lite extra – inför full fart i blockterräng, vattensjuka myrar, berg och raviner – är att lägga tio-femton minuter på uppvärmning före släpp. En uppvärmd kropp är mjukare, den klarar den plötsliga explosion som full fart innebär betydligt bättre än då hunden kastar sig ur bilen efter att ha legat stilla i en timme.

Uppvärmningen är enkel. Tio minuters skritt avslutad med hundra meter i trav räcker. Det här är alltid en klok taktik, framför allt när vinterkylan kommer, men det är allra viktigast i början av jaktsäsongen.

En stunds massage efter jakten gör samma nytta för kroppen som en stunds uppvärmning före jakten.

Massera gärna

Hundens kropp fungerar på många sätt likadant som människans. Det betyder till exempel att hunden mår väldigt bra av en stunds mjuk muskelmassage efter ett arbetspass i skogen. Att stretcha hunden är förstås bra för den som kan tekniken, men att massera kan alla hundförare göra utan förkunskaper.

Lägg hunden på sidan och dra fingrarna längs alla muskler, gång på gång. Vänd hunden och gör samma sak på den sidan.

Fem–tio minuters massage gör nytta inför nästa släpp, inför nästa arbetspass i full fart.

Ta hand om tassarna innan jakten börjar. Tassar slits hårt när hunden jobbar i skog och mark.

Glöm inte tassarna

Hundens tassar får mycket stryk under en jaktdag. Framför allt om lågsäsongen mest har handlat om långsamma promenader på mjuka stigar. Långa klor kan också orsaka problem, precis som mycket päls mellan tårna.

  • Klipp ner hundens klor om de är onödigt långa.
  • Klipp bort så mycket päls som möjligt mellan tårna och runt trampdynorna.
  • Kontrollera hundens tassar efter varje släpp, efter varje arbetspass. Ser du små skador, förslitningar eller rodnader, är det läge att bryta för dagen och kanske vårda tassar framför brasan en stund på kvällen.
  • På friska tassar klarar hunden att jaga länge.
Ett sätt att inte slita så hårt på en relativt otränad hunds fysik är att ”hitta” rätt vilt åt den att jaga. Då slösar inte hunden onödigt mycket energi under sitt fria sök.

Skynda på toppformen

Du kanske tillhör den stora grupp jagande hundförare som inte riktigt hinner
försäsongsträna hunden ordentligt. I så fall är det smart att blanda säsongens första jakter med lite extra fysträning.

Jaga lagom med hunden på helgen, anpassat till i vilken fysisk form den är. I veckan, tisdag och torsdag, lägger du in pass med intervallträning. Intervallerna ger två vinster: syresättningsförmågan ökar, samtidigt som styrkan i musklerna växer.

Den här typen av fysträning tar inte lång tid:

  • Värm upp hunden med en rask promenad på tio minuter.
  • Utmana hunden med ett rejält intervall som bara pågår i maximalt tio sekunder. Det betyder till exempel att hunden får dra en tyngd som motsvarar 25 procent av hundens vikt. Utnyttja branta backar eller låt hunden dra tyngden i ett sandtag eller på liknande underlag. Ju brantare backar och ju tyngre underlag, desto bättre.
  • Avbryt efter tio sekunder, koppla loss tyngden och promenera, skritta hunden i en minut. Gå runt och tillbaka, koppla på vikten igen och gör om samma sak, rejält drag-
    arbete i tio sekunder.
  • Koppla loss, skritta hunden i en minut och gör om samma sak igen. Gör tio varv av den här intervallträningen.
  • Vill du samtidigt träna dig själv? Kör samma intervalltaktik tillsammans med hunden. Värm upp, spring sedan full fart uppför en brant backe i tio sekunder, slappna av och promenera (skritta) nerför backen i en minut. Gör om tio gånger.
  • Eller cykla med hunden, enligt samma intervallschema.

Det kan låta som en ineffektiv och alldeles för lätt fysträning, men så är det inte. Liknande intervaller genomför idrottande människor för att på kort tid få så stor effekt som möjligt. Den här insatsen, tillsammans med anpassad jakt på helgerna, gör att hunden når toppform snabbare än om den tvingas ”jaga sig själv i form”.

Intervallträning i korta pass bygger snabbt upp hundens syresättningsförmåga och muskelstyrka.

Underlätta söket

En taktik, om hunden är fysiskt otränad samtidigt som den har stor jaktlust, är att ”hitta” det vilt som hunden är tänkt att jaga.

  • Lägg tid på att hitta viltet, exempelvis rådjur eller älg i gryningen. Ju tidigare du är ute, desto enklare är det att finna vilt under deras födosök.
  • Hämta hunden, släpp och ”styr” den mot den plats där du vet att viltet finns, eller fanns för en stund sedan. Är det en drivande hund rör du dig och styr hunden med din kroppsriktning med vinden i ryggen.
  • Hunden kommer att hitta den markbundna vittringen och börja jobba med den. Hunden får tag i vilt snabbare än om den släpps på rent frisök.
  • Det väsentliga är att du inte säger något till hunden, eller på annat sätt visar att du är inblandad i det här ”tillrättalagda” söket. Styr hunden utan att den inser att du faktiskt gör det. På det sättet tror hunden att den har gjort allt jobb alldeles själv.
  • Har du en ställande hund som gärna går på vindvittring rör du dig mot den plats där du vet att viltet finns med vinden i ansiktet.

Den här taktiken innebär att hunden inte ödslar så mycket av sin energi på att söka. Är hunden i dålig fysik form kan det gå åt onödigt mycket energi under den typ av sökarbete som du helst vill se.

När unga hundar ska jagas in krävs en del förberedelser i jaktlaget. Släpp helst tidiga morgnar då vittringen ger bäst förutsättningar. Släpp inte tillsammans med rutinerade hundar. Välj helst en del av marken där du kan jobba ensam med hunden.

Ge unghunden bra förutsättningar

Har någon i jaktlaget skaffat en ny hund? Är det dags att jaga in den i höst? Resultatet blir bäst om den unga hunden får så bra förutsättningar som möjligt.

  • Rucka lite på jaktlagets regler om när och var man får släppa hund på marken. Ge unghunden chansen att lära sig jobbet i skogen så självständigt som möjligt, tillsammans med sin förare. Ju mer hunden inser att den klarar på egen hand, desto färre problem med drevtjuvar och packjakter blir det längre fram.
  • All vittring är starkare på morgonen, eftersom allt vilt rör sig mest under dygnets mörka timmar. Vänta alltså inte till efter lunch med att släppa unghunden.
  • Ett tips är att en ung hund som ska jagas in släpps väldigt tidigt, gärna en timme innan resten av jaktlaget samlas inför en dags gemensam jakt.
  • Unga hundar kan orka mycket fysiskt. Men deras mentala batteri tar vanligtvis slut betydligt snabbare än kroppen. Välj om möjligt lite kortare släpp, relativt korta arbetspass oavsett hundens jaktsätt, med stunder av lugn vila emellan. Då klarar en ung hund att ta in och smälta det som den upplever. Den lär sig bättre då än om den är helt slutkörd efter en jaktdag.
  • Är det en långsamdrivande, kortdrivande eller ställande hund som ska jagas in? Undvik i det längsta att släppa den då andra, mer rutinerade hundar, jagar i samma område.
  • Är det en apportör, en stötande hund under bössan eller en stående fågelhund som ska få jaga praktiskt under sin allra första jaktsäsong? Ha inte för stora krav. Hunden kan uppleva skillnaden mellan all förberedande träning och verklig jakt som stor, ibland överväldigande. Registrera vad som händer, titta på hur hunden reagerar och agerar. Då kan du backa i träningen och effektivt öva moment efter och mellan jakterna.
  • Kom ihåg att en ettårig hund är långt ifrån vuxet mogen mentalt. Höga förväntningar är helt okej, höga krav för tidigt är fel.
Om hunden väger lite för mycket kan det vara klokt att anpassa den fysiska utmaningen i början av säsongen. Ett extra kilo på en hund vars matchvikt ligger på 15 kilo är en extra påfrestning på kroppen under en hård jaktdag.

Låt den gamla hunden få tid

Gamla hundar är som gamla människor. Det tar längre tid för kroppen att komma i gång inför en fysisk utmaning. Det betyder att en äldre hund behöver tydligare förberedelser i form av exempelvis mer uppvärmning inför och mer massage efter en jakt. Dessutom mår en äldre kropp bra av längre viloperioder mellan fysiska arbetspass, jämfört med en ung kropp.

Det är extra viktigt att hålla en gammal hund i rätt vikt. Varje halvkilo extra vikt sliter onödigt hårt på kroppen. Den äldre hundens leder, ligament och muskler – ja allt i
rörelseapparaten – har stelnat med åren. Ovanpå det kanske gamla skador spökar, krämpor som blir värre om utmaningen är onödigt stor.

Jaktlusten blir inte mindre med åren, det är upp till hundföraren att sätta gränser för hur den gamla hundens jaktdagar ska se ut.

Packa med till hunden

Alla hundförare är noga med att pejlen är laddad. Men det finns fler praktiska saker som passar i hundens utrustning inför en förväntat hård jaktdag.

  • Vätska. Det hunden dricker i skogen tar minst en timme på sig innan det gör nytta i kroppens celler. Blanda en flaska med vätskeersättning som du ger hunden inför jakt och mellan arbetspassen. En matsked socker och en tesked salt i en liter vatten. Om det är möjligt: låt inte vätskeersättningen bli iskall, ljummen fungerar den som bäst. Men släpp inte hunden direkt efter att den har druckit mycket, vänta minst en halvtimme.
  • Energi. Det främsta bränsle som en hund behöver när den jobbar hårt fysiskt är fett. Matolja eller riktigt fet färs i små givor under en jaktdag är exempel på energi som gör att hunden orkar mer. Glykos, socker, är blixtsnabb energi som förbrukas på några minuter i hundens kropp. Trots det kan det vara klokt att ta med några bitar druvsocker till jakten, om hunden kommer tillbaka helt slutkörd och behöver riktigt snabbverkande energi.
  • Frottéhandduk och varm väst. Är hunden trött efter ett arbetspass i skog och mark, och dessutom blöt, är det läge att gnugga den torr med en handduk. Annars gör hunden av med energi i onödan för att på egen hand bli torr i pälsen. Kalla jaktdagar kan det vara klokt att sätta på hunden en väst som värmer mellan släppen. Den gör nytta även om det inte känns så kallt i luften för en människa klädd i membranplagg och som inte har sprungit ett par mil i höstblöt skog.