Hund

Välkommen till Hundskolan!

Vill du få en bättre relation med din jakthund? Häng med i vår artikelserie Hundskolan, där två erfarna hundtränare tipsar om allt från hur man får jakthunden att inte dra i kopplet till att komma snabbt på inkallning i skogen.

Del 1: Du är en resurs för hunden

Hunden har koll på att du är en tillgång. Men vet du det? Eller blir du osäker så snart du inte har godis eller något annat hjälpmedel att erbjuda hunden? Hundcoachen Johan Andersson lär dig att lita mer på ditt eget värde när du kommunicerar med, jagar med, leker med, ja när du lever med din hund. Läs artikeln.

Del 2: Vuxen hund kan lära sig nytt

Går det att ändra en hunds inarbetade beteenden? Går det att miljöträna en fullvuxen hund? Ja, menar hundcoachen Johan Andersson som visar och berättar hur han jobbar med gråhunden Udda. Hon har svårt för nya miljöer, nya ljud och nya situationer. Dessutom blir hon stressad vid hundmöten. Läs artikeln.

Del 3: Hundar på jobbet

Vi är många som vill ha hunden med oss på jobbet. Men hur gör man när flera hundar ska samsas på samma arbetsplats? Hundcoachen Johan Andersson besöker en arbetsplats med många hundar och tipsar om problemlösningar. Läs artikeln.

Del 4: Så får du en lydig och följsam hund

Redan vid sex månaders ålder är Mixa uppenbart självständig och full av jaktlust. Husse Björn Lindevall står inför en utmaning. Han vill ha så mycket jakt som möjligt i henne, men samtidigt en följsam hund i vardagen. Hundcoachen Johan Andersson lär Björn hur han ska hantera Mixa. Läs artikeln.

Del 5: Det är inte för sent att lära gamla hundar sitta

Det är lätt att skaffa sig vanor. Och ovanor. Det gäller hundar och definitivt människor. Dessutom kan vanor och ovanor kännas så självklara att de inte går att bli av med. Men det är faktiskt inte så svårt att förändra en vuxen hunds beteende, menar hundcoachen Johan Andersson. Läs artikeln.

Del 6: Träna bort hundens oro i nya situationer

Inget väder för hundträning? Då är det tur att det finns så mycket att göra inomhus. Som att vänja sig vid människors shoppingtempel och lära sig att det mesta man redan kan gäller överallt. Hundcoachen Johan Andersson visar hur du gör. Läs artikeln.

Del 7: Lugnt och tryggt hos veterinären

Det kan kännas stressigt hos veterinären. Ovant och aningen oroligt. Lätt för vem som helst, hund eller människa, att bli uppskruvad. Men med lite extra tid, bra information och förberedande besök kan kliniken bli en riktigt trevlig plats för alla. Hundcoachen Johan Andersson berättar hur han gör. Läs artikeln.

Del 8: Tips för en bättre inkallning

Vill du ha en bättre inkallning på din hund? I så fall handlar det om att träna stegvis, i en takt då det mesta funkar och du har kontroll. För om inte hunden lyssnar en meter ifrån dig är chansen liten att den börjar lyssna när den är längre bort, säger hundcoachen Johan Andersson. Läs artikeln.

Del 9: Aktivering i miniformat

Hundar gillar att göra saker. De behöver stimulans för att trivas, precis som människor. Det är därför allt fler hundägare satsar på olika typer av aktiviteter för och med sina hundar. Men en organiserad aktivitet tar tid. Och tid är, för väldigt många av oss, en bristvara. Här får du fem korta och enkla övningar. Läs artikeln.

Del 10: Prata med hunden på hundars vis

Hundar pratar inte, de kommunicerar med sina kroppar. Det är därför som du vinner på att vara aktiv med din kropp när målet är att hunden ska förstå vad du vill. Ju tydligare du är fysiskt, desto bättre fungerar kommunikationen. Läs artikeln.

Del 11: Gör rätt i rastgården

Rastgårdar är bra, ingen tvekan om det. Men det finns baksidor också. Hundcoachen Johan Andersson vill gärna se en bättre kommunikation mellan hundägare och en förståelse för att alla hundar inte vill leka med alla hundar. Läs artikeln.

Del 12: Variera hur du belönar

Belöning för en hund kan vara så mycket mer än en matbit. Handen på hjärtat, hur bra fungerar godisbelöningen när
hunden är intresserad av att göra något annat än det som du ber om? Satsa i stället på att bli en större resurs för hunden genom att variera ditt sätt att belöna. Läs artikeln.