Johan Andersson har försökt springa ifrån gråhunden Udda. Hans fart lockade henne att följa efter. När hon kommer ifatt blir belöningen fysisk lek en stund.
Hund

Hundskolan, del 12

Variera hur du belönar

Belöning för en hund kan vara så mycket mer än en matbit. Handen på hjärtat, hur bra fungerar godisbelöningen när
hunden är intresserad av att göra något annat än det som du ber om? Satsa i stället på att bli en större resurs för hunden genom att variera ditt sätt att belöna.

Hundcoach Johan Andersson låter gråhunden Udda ströva runt en stund bland fallna, gula höstlöv. Så plötsligt ropar han hundens namn och i samma ögonblick som Udda tittar åt hans håll, sätter hundcoachen full fart. Åt andra hållet.

Udda reagerar direkt, hon rycker i gång och är i kapp Johan på fyra sekunder. Hon kastar sig upp mot honom och borrar in huvudet mellan hans ben. Johan skrattar och lekbrottas en stund, innan han reser sig, manar helt kort med handen och säger: ”Varsågod.” Gråhunden vänder sig om och hittar direkt en intressant luktfläck.

– Jag bjöd på en jaktlek och lite skojig kamp. Men bara en liten stund. Sedan fick Udda den bästa av belöningar. Hon ville ju gå runt och lukta bland löven. Jag belönade henne med det som hon ville göra, säger Johan.

Johan lägger sig på mage utan ett ord. Udda blir nyfiken, Johan visslar på henne, hon kommer och belöningen blir en stunds mys och pill på en mjuk mage.

Alltså, fundera så här:

Vad vill hunden göra just nu? Kanske lukta på en fläck, springa och hälsa på en kompis, gräva lite i sanden, kissa mot en stolpe, bada i sjön, gå ut genom ytterdörren, bära på leksaken som ligger där borta. Hundar vill ofta göra saker. Utnyttja det när du bygger upp en ännu bättre kontaktvilja hos hunden.

– Jag träffar många hundar som inte tycker att godisbiten i ägarens hand är en särskilt eftertraktad belöning. Inte jämfört med många andra lockelser. Om du i stället steg för steg bygger upp din förmåga att avbryta det som hunden gör, eller är på väg att göra, genom att ta initiativ och vara fantasirik så vinner du en större vilja från hunden att vara uppmärksam. Du belönar ju, efter att ha fått hunden att lyssna och följa, med exakt det som hunden faktiskt just nu vill göra, säger Johan.

Han visar vad han menar genom att släppa ut en av sina egna hundar ur bilen, border collien Ettan, som direkt rusar fram till Udda för att hälsa och kanske leka en stund. Johan väntar ett par minuter innan han med bestämda steg kliver närmare de två hundarna. Han kallar på Ettan och när hunden tittar på sin husse börjar Johan backa för att ”dra” Ettan till sig. När hunden har nått sin husses ben, får han en väldigt bra belöning.

– Varsågod, Ettan, spring och lek.

Nu är det godis som gäller. Udda kommer på inkallning, Johan visar fram en matbit, men ger den inte ur handen. I stället slänger han i väg matbiten så att gråhunden både får lite jaktlek och godissök.

De två hundarna tumlar runt en stund i virvlande löv. Bättre belöning än så, just nu, kunde nog inte Ettan få.

– Just det exemplet, att kalla in från och släppa tillbaka hunden till lek, vinner du på att göra ofta. I början, om hunden inte är van vid den typen av belöningar, kan det ta tid och kraft att få hunden att lyssna på en inkallning. Men om du framhärdar och kallar in och släpper tillbaka var femte minut under en lekfylld timme i en rastgård, så kommer du ganska snabbt att märka en skillnad. I alla fall jämfört med att kalla in hunden en enda gång efter en timme, belöna med godis, koppla och gå hem, säger Johan.

Ettan får hoppa in i bilen igen. Udda sköter sig själv en bit bort. Johan letar fram en godisbit ur bilens gömmor, går närmare gråhunden och ropar hennes namn.

Border collien Ettan och gråhunden Udda leker. Johan avbryter Ettan och kallar in honom. Bästa belöningen blir så klart …
… att släppa tillbaka Ettan till leken igen!

Udda lyssnar och tittar, men står stilla. Johan sätter fart bortåt. Udda hänger på, lockad av farten. Just när hon når fram håller Johan godis framför hennes nos. Han för snabbt matbelöningen framåt och kastar i väg den en bit. Udda vräker sig förbi hundcoachen, nosar sig fram till godiset, sväljer det och sedan händer det som Johan ville visa.

Udda lyfter huvudet och tittar tillbaka på Johan, som direkt börjar springa åt andra hållet. Gråhunden är blixtrande snabbt i kapp och så kastar Johan en matbit igen.

– Den taktiken är betydligt roligare för hunden än att få mat direkt ur din hand. Det blir en dubbel belöning: Godissök och jaktlek.

Man kan tänka väldigt enkelt när det handlar om belöningar. Som att en bra belöning för en hund är att få röra sig framåt.

När Udda kommer på inkallning rör sig Johan bakåt. Rörelsen bakåt är lugnande och berömmande. Hundcoachens glädje bidrar också till att han i det här läget inte behöver förstärka med en godisbelöning.

– Om hunden står och nosar på en fläck som du inte vill att den ska nosa på, eller om du helt enkelt vill få med dig hunden åt ditt håll, behöver du faktiskt bara bryta det som hunden gör och belöna med den riktning på promenaden som du har. Det vill säga, avbryt hunden och bjud den på frihet igen, men i rätt riktning.

Är det verkligen så enkelt att belöna en hund?

– Som jag ser det, ja. Ett lika enkelt exempel är att börja springa när hunden är uppmärksam. Prova det. Väldigt få hundar kan motstå full fart, framför allt inte om det är hundens trevliga och trygga människa som drar i gång springandet.

Fysisk kontakt, kroppslig kärlek, smekningar, klapp och mys. Det är en fantastiskt bra belöning för många hundar.

Kamplek, jaktlek, gullegull, glädje, kli på magen, kasta leksak eller matbit, gömma något under mossa, trycka ner godis eller tuggben i en rishög är bara några exempel som du kan använda som belöning när hunden lyssnar och gör det som du vill. Eller varför inte locka fram hundens nyfikenhet genom att helt enkelt lägga dig raklång på marken?

Johan gör just det. Utan ett ord passar han på när Udda är vänd åt hans håll. Han lägger sig på mage, rakt ner. Gråhunden tittar förvånat och sekunden efteråt är hon framme vid Johan, vrider sig ner liggande bland löven och så handlar resten bara om att gulla en stund.

– Ju mer du varierar dina sätt att belöna och bejaka det som hunden gör, desto intressantare blir du att vara uppmärksam på. Om du dessutom lär dig att avbryta något som hunden gillar att göra, för att kunna belöna med just det, så blir du en allt större resurs för hunden. Det för automatiskt med sig att hunden lyssnar och lyder bättre. Hunden blir helt enkelt mer följsam, om du vågar ta steget att inte bara belöna med godis, säger Johan Andersson. 

Johan ropar på Udda och börjar springa bort från henne. Farten lockar hunden att följa efter. Den leken, jaktleken, är faktiskt en jättebra belöning i sig själv, utan att den behöver förstärkas.