Äggakaka med rökt viltkött
Den skånska varianten av fläskpannkaka kan mycket väl lagas över öppen eld. Blanda smeten hemma och ta med den i en flaska eller bunke med lock och tärna det rökta viltköttet i förväg.
Gör så här:
1. Vispa ihop hälften av mjölken med mjöl och salt till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen under vispning. Häll smeten i en bunke med lock och ställ kallt tills den ska tillagas.
2. Värm stekhällen eller en stekpanna med kant. Om värmen kan regleras så ska den inte vara för hög.
3. Lägg i en liten klick smör och häll i smeten. Rör varsamt tills smeten börjar stanna.
4. Låt steka tills ena sidan får lite färg. Försök att vända på pannkakan bitvis så att den får färg även på andra sidan – det kan vara lite trixigt.
5. Lägg det tärnade rökta köttet över pannkakan och servera med lingon.
TIPS! Äggakakan kan även lagas på klassiskt vis med stekt rökt fläsk. Stek då skivor av fläsk innan äggakakan tillagas och servera fläsket vid sidan av.