Älgfärsfrikadeller i mustig grönsaksbuljong med aioli

En värmande soppgryta som passar till både vardag och fest.

4 pers

Ingredienser

FRIKADELLER:

  • 500 g älgfärs
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl gräddmjölk eller vatten
  • 1 ägg
  • 2 msk riven gul lök (rå)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 liter viltbuljong eller 1 liter vatten
  • och 4 msk viltfond

SOPPGRYTA:

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 kålrabbi
  • 1/2 purjolök
  • 10 mandelpotatisar

AIOLI:

  • 1 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

TILLBEHöR:

  • Bröd

Gör så här:

1. Blanda ströbröd med gräddmjölk, ägg, riven lök, salt och peppar i en bunke. Tillsätt färsen och blanda väl. Forma små bollar och lägg vartefter på en plåt med bakplåtspapper.

2. Koka upp viltfond i en gryta.

3. Sjud frikadellerna i omgångar, ca 5 min åt gången eller tills frikadellerna flyter upp. Ta upp och lägg på ett fat vartefter.

4. Skala morot, palsternacka och kålrabbi. Dela och skölj purjolöken. Skär morot, palsternacka och kålrabbi i munsstora bitar
i olika form. Skiva purjolöken och dela potatisen med skal på i 2–4 delar. 

5. Lägg först i morot, palsternacka och kålrabbi i den sjudande buljongen. Sjud under lock i 5 min. Tillsätt potatis och sjud ytterligare i 5 min. Lägg i purjolök och sjud i 2 min. 

6. AIOLI: Blanda majonnäs med pressad eller riven vitlök, salt och peppar.

7. Lägg tillbaka frikadellerna i grytan. Koka upp och servera soppgrytan med aioli och eventuellt ett gott bröd till.