Baconlindad kryddrullad

En enkel och snabb variant av julens klassiska rullsylta. Passar även utmärkt som pålägg året om eller som drinktilltugg på en skiva rostat bröd.

8–10 pers på buffé

Ingredienser

BACONRULLAD:

  • 1 kg viltfärs älg, hjort eller vildsvin
  • 2 pkt bacon à 140 g
  • 1 liten gul lök
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 tsk hel kryddpeppar
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 5 enbär
  • 1/2 dl hackad persilja
  • bakplåtspapper

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°. Platta ut färsen till en rektangel på ett bakplåtspapper ca 27 x 35 cm, som en lång brödform. Lägg baconskivorna ovanpå färsen på längden från kortsida till kortsida intill varandra. Lägg ett bakplåtspapper över och vänd färsen så att baconskivorna hamnar nedåt. Ta en skärbräda till hjälp. Ta bort det övre bakplåtspappret.

2. Skala och finhacka löken och fördela över färsen, strö därefter på salt.

3. Krossa krydd- och svartpeppar, timjan och enbär väl i en mortel och fördela jämnt över färsen. Avsluta med hackad persilja.

4. Rulla samman färsen från kortsidan till en rulle med hjälp av bakplåtspappret. Baconen rullas in men blir samtidigt en utsida på rullen.

5. Lägg över rullen i en avlång bakform. Baka mitt i ugnen i ca 45 min. Har baconen fått för mycket färg innan färsen är klar kan formen täckas med bakplåtspapper.

6. Ta ut formen. Häll av eventuellt spad som har bildats. Spara det gärna för att göra en god sås. Låt färsen svalna något.

7. Lägg ett bakplåtspapper på färsrullen i formen och lägg något tungt över. Ställ kallt och låt ligga under press tills färsen har kallnat helt.

8. Skär kryddrullen i fina skivor och servera som en del av julbordet eller som förrätt tillsammans med lite sallad.