Bistecchine alla napoletana

Ugnsbräserade skivor av dovinnanlår med citron och champinjoner.

6 pers

Ingredienser

TILL 6 PERS:

  • 1 kg innanlår eller ytterfilé av dov eller rådjur
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 3 + 3 msk pressad citron, 1–2 citroner
  • 100 g spickeskinka eller
  • schwarzwaldskinka
  • 500 g färska champinjoner
  • 2 dl bladpersilja
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 + 1/2 + 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skiva köttet i 1 cm tunna skivor. Lägg dem vartefter i en form med kant. Mal peppar över köttet på båda sidor. Droppa över 3 msk citronsaft, täck med plastfilm och ställ åt sidan.

2. Skär skinkan i tunna strimlor. Ansa och skiva champinjonerna. Finhacka hälften av persiljan.

3. Värm ugnen till 200°.

4. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna. Lägg i skinkan och fräs den i 2 min. Tillsätt svamp och persilja och fräs dem mjuka i 3–4 min. Tillsätt 1/2 tsk salt och peppar. Häll allt i en ugnssäker form.

5. Lägg de marinerade köttskivorna bredvid varandra över svampblandningen, strö över 1/2 tsk salt. Bräsera köttet mitt i ugnen i 10 min. Ta ut formen, vänd köttskivorna ringla över lite olivolja, resten av citronsaften, 1/2 tsk salt, peppar och bräsera ytterligare 10 min.

6. SERVERING: Lägg upp köttet på 6 tallrikar. Fördela svampblandningen över, strö över resterande persilja och servera.

Saltad och rökt

Spickeskinka är ren skinka som har saltats, torkats och sedan kallrökts. Den förkommer ibland som smörgåspålägg och tillverkas både i Sverige, Norge och Tyskland.