Grönkålssoppa med frikadeller

Att ta tillvara delar av julens alla rätter och göra nya av dem var en självklarhet förr i tiden, men det är lika viktigt och aktuellt i dag. Grönkålen som har pyntat julbord och skinka passar att hacka till denna milda soppa.

4 pers

Ingredienser

SOPPA:

  • 1 liten gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 5 dl hackad grönkål
  • 1 1/2 dl vatten + 5 msk kalv eller viltfond
  • 1/2 dl vispgrädde
  • ev 2 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

FRIKADELLER:

  • 500 g viltfärs
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl gräddmjölk eller vatten
  • 1 ägg
  • 2 msk råriven gul lök
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen
  • svartpeppar

Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken mjuk utan att den tar färg.

2. Tillsätt hackad grönkål, vatten och fond. Koka upp och låt sjuda i 10 min.

3. FRIKADELLER: Blanda ströbröd och gräddmjölk i en bunke. Tillsätt ägg, riven lök, salt och peppar. Blanda väl. Tillsätt färsen när ströbrödet har svällt. Blanda väl.

4. Rulla små frikadeller med fuktade händer och lägg dem vartefter i grönkålssoppan. Låt sjuda tills alla frikadeller flyter upp och är genomkokta, ca 10 min. 

5. Smaka ev av soppan med lite grädde, salt och peppar. Servera.