Grönkålssoppa med frikadeller
Att ta tillvara delar av julens alla rätter och göra nya av dem var en självklarhet förr i tiden, men det är lika viktigt och aktuellt i dag. Grönkålen som har pyntat julbord och skinka passar att hacka till denna milda soppa.
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
2. Tillsätt hackad grönkål, vatten och fond. Koka upp och låt sjuda i 10 min.
3. FRIKADELLER: Blanda ströbröd och gräddmjölk i en bunke. Tillsätt ägg, riven lök, salt och peppar. Blanda väl. Tillsätt färsen när ströbrödet har svällt. Blanda väl.
4. Rulla små frikadeller med fuktade händer och lägg dem vartefter i grönkålssoppan. Låt sjuda tills alla frikadeller flyter upp och är genomkokta, ca 10 min.
5. Smaka ev av soppan med lite grädde, salt och peppar. Servera.