Långtidsstekt vildsvin

Denna rätt sprider lockande dofter i köket och lyser upp i vintermörkret. Vildsvinsbogen ska bakas så länge att den lätt faller sönder när den delas i bitar.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. KRYDDMIX: Skala och krossa vitlöksklyftorna och blanda med paprikapulver, olivolja, rosmarin och salt. Gnid in kryddblandningen runt köttet.

2. Värm ugnen till 150°.

3. Skala och grovhacka lök och morötter. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en vid stekgryta och fräs alltsammans mjukt i ca 5 min. Tillsätt kycklingfond och vatten. Låt koka upp och lägg i vildsvinsbogen. Lägg på lock och ställ grytan i ugnen. Låt stå i ca 2 tim.

4. Låt under tiden bönorna rinna av, grovhacka de rostade paprikorna och häll av spadet från oliverna.

5. Ta ut grytan, lyft upp köttet och lägg det på ett fat. Tillsätt bönor, grovhackad paprika och oliver till grytan. Rör om. Lägg tillbaka köttet och sätt in grytan utan lock i ugnen och stek ytterligare i 1 ½ timme tills köttet är genomstekt och faller sönder.

6. Ta ut grytan, rör i persilja och servera med ett gott bröd.

Tips! Om du har tid – marinera gärna vildsvinsbogen i ca 1 dygn i kryddblandningen före tillagning.

8 personer

Ingredienser

TILL 8 PERS:

  • 1 1/2–2 kg vildsvinsbog
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk kycklingfond + 5 dl vatten
  • 2 burkar stora vita bönor, à 380 g
  • 1 burk rostad paprika, 400–500 g
  • 1 burk urkärnade svarta oliver, ca 300 g
  • 1 dl hackad persilja och/eller basilika

KRYDDMIX:

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 msk rosmarin
  • 1 msk salt
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
8 personer

Ingredienser

TILL 8 PERS:

  • 1 1/2–2 kg vildsvinsbog
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk kycklingfond + 5 dl vatten
  • 2 burkar stora vita bönor, à 380 g
  • 1 burk rostad paprika, 400–500 g
  • 1 burk urkärnade svarta oliver, ca 300 g
  • 1 dl hackad persilja och/eller basilika

KRYDDMIX:

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 msk rosmarin
  • 1 msk salt