Lättlagad viltpaté

En viltpaté passar bra på julens buffé gärna tillsammans med en god lingonsås.

10 pers

Ingredienser

TILL 10 PERS:

  • 500 g viltfärs
  • 280–300 g rökt fläsk eller bacon
  • 1 gul lök
  • 200 g bredbar leverpastej
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl glögg
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1–1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar

LINGONSÅS:

  • 2 dl rårörda lingon
  • rivet skal från 1/2 apelsin
  • 2 tsk pressad apelsin
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 1/2 msk glögg

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°. Skär fläsk eller bacon i mindre bitar och stek det knaprigt.

2. Skala och hacka löken. Lägg lökhacket med leverpastej, ägg, grädde, glögg,
tomatpuré, vetemjöl, salt och peppar i en matberedare.

3. Tillsätt viltfärsen och mixa tills allt har blandats. Rör ner det stekta fläsket.

4. Häll smeten i en avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter. Skaka formen lätt så att smeten fördelas och luftbubblor försvinner.

5. Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i ca 1 timme.

6. Låt formen svalna, ställ i kylen så att patén kallnar helt. Skär upp och servera med lingonsås.

Lingonsås:

Blanda 2 dl rårörda lingon med rivet skal från 1/2 apelsin, 2 tsk pressad apelsin, 1 tsk riven ingefära och 1 1/2 msk glögg. Ställ kallt fram till serveringen.