Macaronilasange
En festlig variant på originalet som passar till både vardag och helg.
Gör så här:
1. Strimla bacon. Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna. Tillsätt bacon och fräs tills det får färg. Tillsätt färsen i omgångar och låt steka med tills den har fått färg. Lägg över i en skål.
2. Skala och hacka löken. Skölj och tärna selleristjälkarna, skala och tärna morötterna.
3. Hetta upp resterande olja i pannan och bryn lök, selleri- och morotstärningar tills de mjuknar. Tillsätt pressad eller riven vitlök, tomatpuré och häll tillbaka färsen. Blanda väl.
4. Häll i vin, krossade tomater, viltfond och vatten. Tillsätt lagerblad och rosmarin. Låt sjuda under lock i ca 30 min. Ta av locket och koka ihop ytterligare 10 min. HIT KAN FÖRBEREDAS.
5. OSTSÅS: Häll mjölet i en kastrull. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Koka upp under omrörning. Tillsätt senap och låt såsen sjuda i ett par minuter. Ställ åt sidan och rör i osten. Spara lite till toppen på gratängen. Smaka av med salt och peppar.
6. Värm ugnen till 225°.
7. Koka makaronerna i rikligt med vatten i 5 min. Låt rinna av. Häll tillbaka i grytan och rör i ostsåsen.
8. Häll köttfärssåsen i en ugnsfast form, ca 28 x 22 cm. Fördela varsamt makaron- och ostsåsblandning över och ovanpå det resten av riven ost och riven mozzarella. Baka mitt i ugnen i ca 25 min till fin färg. Servera.
Tips! Köttfärssåsen kan göras i stora satser och förvaras i frysen. Tänk på att den inte bör frysförvaras längre än tre månader.