Macaronilasange

En festlig variant på originalet som passar till både vardag och helg.

6–8 pers

Ingredienser

KöTTFäRSSåS:

  • 400 g viltfärs
  • 140 g bacon
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl rött vin
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 msk viltfond + 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk rosmarin
  • 1/2 tsk salt
  • 3 krm nymald svartpeppar
  • 400 g större makaroner, t ex rigatoni
  • 50 g riven mozzarella

OSTSÅS:

  • 3/4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 msk fransk senap, dijon
  • 200 g riven ost, gärna parmesan och lagrad cheddar
  • 3/4 tsk salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Strimla bacon. Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna. Tillsätt bacon och fräs tills det får färg. Tillsätt färsen i omgångar och låt steka med tills den har fått färg. Lägg över i en skål.

2. Skala och hacka löken. Skölj och tärna selleristjälkarna, skala och tärna morötterna.

3. Hetta upp resterande olja i pannan och bryn lök, selleri- och morotstärningar tills de mjuknar. Tillsätt pressad eller riven vitlök, tomatpuré och häll tillbaka färsen. Blanda väl.

4. Häll i vin, krossade tomater, viltfond och vatten. Tillsätt lagerblad och rosmarin. Låt sjuda under lock i ca 30 min. Ta av locket och koka ihop ytterligare 10 min. HIT KAN FÖRBEREDAS.

5. OSTSÅS: Häll mjölet i en kastrull. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Koka upp under omrörning. Tillsätt senap och låt såsen sjuda i ett par minuter. Ställ åt sidan och rör i osten. Spara lite till toppen på gratängen. Smaka av med salt och peppar.

6. Värm ugnen till 225°. 

7. Koka makaronerna i rikligt med vatten i 5 min. Låt rinna av. Häll tillbaka i grytan och rör i ostsåsen.

8. Häll köttfärssåsen i en ugnsfast form, ca 28 x 22 cm. Fördela varsamt makaron- och ostsåsblandning över och ovanpå det resten av riven ost och riven mozzarella. Baka mitt i ugnen i ca 25 min till fin färg. Servera.