Öppen lasagne med kryddig viltfärs och kantareller

Det blir lite pyssel inför serveringen då rätten serveras på tallrik, men om alla delar står klara går det snabbt och är värt det. Har du inte kantareller i frysen går det bra med färska champinjoner.

6 pers

Ingredienser

TILL 6 PERS:

  • 600 g viltfärs
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 150 g rökt fläsk
  • 200 g kantareller, tinade urkramade
  • 2 + 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 buljongtärning av kött, kyckling eller grönsaker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk fänkålsfrön, stötta
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 msk pressad citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald eller stött svartpeppar
  • 12 lasagneplattor, färska

OSTKRÄM:

  • 150 g riven pecorino
  • 300 g mascarpone
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 krm nymald svartpeppar

SERVERING:

  • rostade körsbärstomater, se recept
  • extra jungfruolivolja att ringla över
  • 2 dl rostade hackade hasselnötter,
  • se recept
  • 20 g rucola

Gör så här:

1. Skala och hacka schalottenlökar och vitlöksklyftor. Skiva fläsket och skär det i smala bitar. Hetta upp olivolja i en vid stekpanna. Stek lök och fläsk tills löken är mjuk och blank och fläsket drar ihop sig. Tillsätt färsen lite i taget och fräs den väl. Lägg över färsen i en skål och ställ åt sidan.

2. Hetta upp stekpannan igen med 2 msk olivolja och stek kantarellerna tills vätskan har kokat in och svampen börjar dofta. Häll då tillbaka färsen.

3. Tillsätt tomatpuré och låt steka med en kort stund. Tillsätt vin, buljongtärning, grädde, krossade fänkålsfrön, persilja och pressad citron (riv skalet innan citronen pressas). Låt koka samman ett par minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. HIT KAN FÖRBEREDAS.

5. OSTKRÄM: Blanda riven pecorino med mascarpone och rivet citronskal, smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt några korn salt. HIT KAN FÖRBEREDAS.

6. SERVERING: Värm färsblandningen.

7. Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta. Tillsätt salt, 1 tsk per liter vatten. Lägg i lasagneplattorna och låt dem koka ca 1 min. Lägg en platta på vardera tallriken. Lägg på köttfärs- och svampröra, klicka på pecorinoröra. Lägg en ny lasagneplatta över, fördela resten av färsen och ostkrämen över. Toppa med rostade tomater, ringla lite olivolja runt, strö över rostade hasselnötter och slutligen några blad rucola. 

Rostade körsbärstomater

Värm ugnen till 200°. Lägg ca 200 g körsbärstomater, röda eller blandade färger, i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja, strö salt över och skaka plåten. Baka tomaterna mitt i ugnen i ca 30 min tills de är mjuka. Låt svalna. Kan förberedas.

Rostade hasselnötter

Hetta upp en stekpanna med 2 dl hasselnötter. Rör eller skaka pannan regelbundet tills skalet börjar lossa och nötterna får färg. Häll över nötterna i en ren handduk. Rulla nötterna i handduken så att skalet lossnar. Grovhacka därefter de skalade nötterna.