Ostfyllda färsbiffar med örtig sås

Biffarna har här fyllts med getost, men man kan välja den ost som man gillar bäst själv.

4 pers

Ingredienser

FäRSBIFFAR

  • 500 g viltfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl gräddmjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk fransk senap, dijon
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymald svartpeppar
  • 100 g chèvre, getost
  • 2 msk hackad persilja
  • ströbröd, gärna panko
  • 50 g smör att steka i

SÅS

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk curry
  • 2 krm chilipulver
  • 3 dl sky och vatten
  • 2 msk kalv- eller viltfond
  • 1–2 dl grädde
  • 1 msk pressad citronsaft
  • ev 1/2 tsk salt

TILLBEHÖR

  • rostade delikatesspotatisar
  • gelé
  • cornichons

Gör så här:

1. Blanda ströbröd och gräddmjölk med ägg, senap, salt och peppar i en bunke. Låt stå några minuter så att ströbrödet sväller. Tillsätt färsen och blanda väl. Smaka av färsen.

2. Dela färsen i fyra lika stora delar. Rulla till bollar och lägg dem på fyra stora bitar plastfolie. Platta ut till 1 cm tjocka rundlar.

3. Lägg en halv skiva getost på varje och fördela hackad persilja över. Vik med hjälp av plastfolien över färsen till en halvmåne. Tryck till kanterna och lossa från folien.

4. SÅS: Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken på medelvärme tills den har blivit mjuk och blank utan att ta färg.

5. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en kort stund. Rör i mjöl och kryddor. Tillsätt vatten lite i taget under vispning. Häll i fond och grädde. Låt sjuda i 10 min.

6. Smaka av såsen med lite pressad citron och eventuellt salt. HIT KAN FÖRBEREDAS.

7. Vänd biffarna i ströbrödet och stek dem i smör på medelvärme till gyllene färg på båda sidor. Värm såsen och servera med rostad potatis, gelé och cornichons.

Tips!

Biffarna kan förberedas tidigare på dagen och förvaras kallt i plastfolie.