Paella med vilt

Paella är en klassisk spansk rätt som traditionellt tillagas över öppen eld. Men den går bra att tillaga på en stekhäll över gasol eller i en vid panna på köksspisen.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Skölj och kärna ur chilin, hacka den fint. Skölj och kärna ur paprikan och tärna den. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Hetta upp olja i en paellapanna, stekhäll eller vid stekpanna.

3. Stek köttbitarna runt om till fin färg, lägg åt sidan. Halstra fiskfiléerna 2 min på var sida och lägg åt sidan.

4. Stek korvskivorna tillsammans med chili, paprika, lök och vitlök tills korven har fått färg och löken mjuknat.

5. Tillsätt ris och saffran. Låt fräsa med en kort stund under omrörning. Tillsätt körsbärstomater, vitt vin och lite buljong. Rör om. Tillsätt därefter buljongen lite i taget under omrörning tills riset är mjukt, men har en liten kärna. Det tar ca 20 min.

6. Smaka av riset och tillsätt eventuellt salt och peppar. Vänd i köttbitarna och låt dem värmas i riset i ca 5 minuter, lägg i fiskfiléerna, garnera med hackad persilja och servera.

Tips 1! Gör i ordning alla ingredienser i förväg och lägg på fat eller i burkar eller påsar. Lagas paellan över öppen eld är det bra att snabbt kunna tillsätta ingredienserna direkt och fortsätta röra.

Tips 2! Paella kan tillagas i en traditionell paellapanna, men en stekhäll fungerar också bra. På sidan 84 kan du läsa vårt test av sex olika stekhällar.

4–6 personer

Ingredienser

TILL 4–6 PERS:

  • 300 g benfritt kanin- eller
  • vildsvinskött i bitar
  • 200 g sik-, abborr- eller gösfilé
  • 200 g vildsvinskorv i skivor
  • 1 röd chili, spansk peppar
  • 1 röd paprika
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborio-, avorio- eller carnaroliris
  • 1 påse saffran, 0,5 g
  • 2 burkar hela körsbärstomater, à 400 g
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong av två tärningar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

GARNERING:

  • 2 msk hackad persilja
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
4–6 personer

Ingredienser

TILL 4–6 PERS:

  • 300 g benfritt kanin- eller
  • vildsvinskött i bitar
  • 200 g sik-, abborr- eller gösfilé
  • 200 g vildsvinskorv i skivor
  • 1 röd chili, spansk peppar
  • 1 röd paprika
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborio-, avorio- eller carnaroliris
  • 1 påse saffran, 0,5 g
  • 2 burkar hela körsbärstomater, à 400 g
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong av två tärningar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

GARNERING:

  • 2 msk hackad persilja