Råbiff av dovhjort med misomajonnäs och picklade tillbehör

På Restaurang Jord lägger man in kantareller, granskott och gröna vinbär i en 1-2-3-lag när det är säsong för dem.

4 pers

Ingredienser

RåBIFF

  • 250 g ryggbiff av dovhjort
  • 1/2 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
  • 2 tsk ljus misopasta

TILLBEHÖR

  • 20 picklade kantareller, se recept
  • ev 12 picklade granskott
  • ev 12 picklade gröna vinbär
  • eller 6 halverade syltlökar
  • ev torkad lav

PICKLADE KANTARELLER, CA 100 G

  • 100 g små kantareller
  • 1/2 dl ättiksprit, 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten

Gör så här:

1. Halvtina köttet och skär det i tunna skivor. Skiva dem på längden och sist skär i små tärningar. 

2. Blanda köttet med olja, salt och peppar.

3. Blanda majonnäs med misopasta och smaka av sältan.

4. SERVERING: Lägg en klick majonnäs i botten på fyra skålar. Fördela köttärningarna över och garnera med picklade kantareller, granskott, vinbär eller syltlökar.

Tips! Köp färdiga skott.

Syltade granskott finns i handeln, men kan även beställas via nätet. De har en frisk smak med toner av citrus men kan uteslutas i den här rätten.

Picklade kantareller, gör så här:

1. Ansa svampen väl och borsta den ren från jord. 

2. Koka upp ättiksprit, socker och vatten i en liten kastrull. Lägg i kantarellerna, koka upp och häll ner allt i en väl rengjord burk. Sätt på lock och låt svalna.

3. Låt gärna kantarellerna stå och dra några dagar före servering.