Rådjur med pepparsky och potatispuckar

Pepparskyn kan förberedas en dag i förväg. Finns något puts från köttet kvar ger det god smak till skyn. Potatispuckarna kan förberedas dagen innan.

4 pers

Ingredienser

TILL 4 PERS:

  • 500 g rådjursytterfilé
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymald svartpeppar
  • smör till stekning

PEPPARSÅS:

  • 1 morot
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk olja
  • ev renskött från rådjuret
  • 1 lagerblad
  • persiljestjälkar
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 liter viltfond, vatten plus 2 msk viltfond
  • 1/2 tsk krossade svartpepparkorn
  • ev 2 krm salt
  • 30 g smör

POTATISPUCKAR:

  • 600 g fast potatis
  • 1/2 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl finriven parmesan
  • 2 msk olivolja
  • muffinsplåt

TILLBEHÖR:

  • kokt sparris, squash, rädisor och ärtskott

Gör så här:

1. Putsa köttet och låt det vila i rumstemperatur.

2. PEPPARSÅS: Skala och hacka morot och lök i små tärningar. 

3. Hetta upp olja i en gryta. Om du har några bortputsade bitar från köttet bryns dessa kraftigt. Därefter läggs morots- och lökhacket i. Fortsätt bryna under omrörning. Lägg i lagerblad, persiljestjälkar och timjan. Späd med vinäger och ½ liter viltfond. Tillsätt krossad svartpeppar. Låt sjuda under lock ca 1 timme.

4. POTATISPUCKAR: Värm ugnen till 225°. Skala under tiden potatisen. Skiva den tunt med vass kniv. Blanda potatisskivorna i en bunke med salt, pressad vitlök, parmesanost och olivolja. Fördela skivorna i en muffinsplåt. Potatisskivorna kan sticka upp över kanten, de sjunker samman vid bakningen. Baka mitt i ugnen till fin färg i 30–40 min.

5. Sila såsen, smaka av med salt och håll den varm.

6. Banka försiktigt ut köttet något med baksidan av en kastrull. Salta och peppra runt om och stek i smöret runt om till fin färg, ca 5 min på varje sida. Ta upp och låt köttet vila.

7. Koka upp vatten med en klick smör och sjud sparris, skivad squash och hela rädisor i ca 3 min. Häll av vattnet.

8. SERVERING: Skiva köttet diagonalt. Lägg upp potatispuckarna, kött och grönsaker på tallrikarna (gärna varma). Lägg en klick smör i skyn, vispa och ringla över köttet. Garnera med ärtskott.