Vild kålpudding med svamp och lingon

Gör så här: 1. Koka riset enligt förpackningen i god tid så att det hinner kallna. 2. Skär bort stocken från kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar.  3. Hetta upp smöret i en stor gryta och bryn vitkålen under omrörning tills den blir mjuk och gyllene.  4. Skär under tiden grönkålen i mindre bitar […]

6–8 personer

Ingredienser

TILL 6–8 PERS:

  • 700 g vildsvinsfärs
  • 4 dl kokt rundkornigt ris, ca 1 1/2 dl okokt
  • 1 1/2 kg vitkål
  • 200 g grönkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 2 msk kinesisk soja
  • 250 g förvällda trattkantareller
  • 1 gul lök, riven
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde + 1 dl mjölk
  • 1 msk ox- eller viltfond
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 dl lingon, färska eller frysta

TILLBEHÖR:

  • kokt potatis
  • rårörda lingon
  • ev brunsås

Gör så här:

1. Koka riset enligt förpackningen i god tid så att det hinner kallna.

2. Skär bort stocken från kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar. 

3. Hetta upp smöret i en stor gryta och bryn vitkålen under omrörning tills den blir mjuk och gyllene. 

4. Skär under tiden grönkålen i mindre bitar och låt den fräsa med mot slutet. 

5. Tillsätt sirap och soja, blanda väl och ställ åt sidan.

6. Hacka och stek svampen i smör tills den börjar låta. Låt svalna.

7. Värm ugnen till 200°.

8. FÄRS: Blanda färsen med det kokta riset, riven lök, ägg, grädde, mjölk, fond, salt och peppar.

9. Blanda i de stekta kantarellerna och vänd varsamt i lingonen.

10. Fördela hälften av den brynta kålen i en stor ugnsfast form eller flera folieformar. Lägg på färsen i ett jämnt lager och avsluta med resten av kålen. 

11. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 1 timme. Lägg eventuellt folie över mot slutet.

12. Servera kålpuddingen med kokt potatis, rårörda lingon och eventuellt brunsås.

Tips! I stället för att bryna kålen kan den kokas i lättsaltat vatten i ca 5 min. Låt den rinna av och blanda den med soja och sirap.