Vild kålpudding med svamp och lingon
Gör så här: 1. Koka riset enligt förpackningen i god tid så att det hinner kallna. 2. Skär bort stocken från kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar. 3. Hetta upp smöret i en stor gryta och bryn vitkålen under omrörning tills den blir mjuk och gyllene. 4. Skär under tiden grönkålen i mindre bitar […]
Gör så här:
1. Koka riset enligt förpackningen i god tid så att det hinner kallna.
2. Skär bort stocken från kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar.
3. Hetta upp smöret i en stor gryta och bryn vitkålen under omrörning tills den blir mjuk och gyllene.
4. Skär under tiden grönkålen i mindre bitar och låt den fräsa med mot slutet.
5. Tillsätt sirap och soja, blanda väl och ställ åt sidan.
6. Hacka och stek svampen i smör tills den börjar låta. Låt svalna.
7. Värm ugnen till 200°.
8. FÄRS: Blanda färsen med det kokta riset, riven lök, ägg, grädde, mjölk, fond, salt och peppar.
9. Blanda i de stekta kantarellerna och vänd varsamt i lingonen.
10. Fördela hälften av den brynta kålen i en stor ugnsfast form eller flera folieformar. Lägg på färsen i ett jämnt lager och avsluta med resten av kålen.
11. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 1 timme. Lägg eventuellt folie över mot slutet.
12. Servera kålpuddingen med kokt potatis, rårörda lingon och eventuellt brunsås.
Tips! I stället för att bryna kålen kan den kokas i lättsaltat vatten i ca 5 min. Låt den rinna av och blanda den med soja och sirap.