Vilda persiljejärpar

Med både tomatpuré och dijonsenap i färsen får järparna extra kryddig smak. Här serveras en skysås till järparna, men en vanlig brunsås är också gott till.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Blanda ströbröd, grädde, vatten, ägg, tomatpuré, dijonsenap, salt och peppar i en vid bunke. Låt stå tills ströbrödet har svällt.

2. Tillsätt viltfärs och hackad persilja. Blanda till en jämn, fast smet.

3. Skölj händerna med kallt vatten och forma avlånga järpar med fuktade händer. Lägg dem efterhand på en vattensköljd skärbräda.

4. Värm ugnen till 150°. 

5. Hetta upp smöret i en vid stekpanna och stek järparna runt om till fin färg. Lägg dem i en ugnsfast form. Vispa ur pannan med 2 dl vatten. Häll skyn över järparna och låt dem eftersteka i ca 10 minuter mitt i ugnen.

6. Servera järparna med potatismos, sky och lingonsylt.

Tips!

Potatismos gör du enkelt genom att koka mjölig potatis mjuk. Slå av kokvattnet, lägg i smörklickar och kör hastigt med elvispen så att potatisen mosas. Värm mjölk och rör i tills du får önskad konsistens på moset. Smaka av med salt och peppar och kanske ytterligare en liten klick smör.

Ingredienser

PERSILJEJÄRPAR:

  • 600 g viltfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 2 dl hackad persilja
  • 3 msk smör

TILLBEHÖR:

  • potatismos
  • lingonsylt
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

PERSILJEJÄRPAR:

  • 600 g viltfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 2 dl hackad persilja
  • 3 msk smör

TILLBEHÖR:

  • potatismos
  • lingonsylt