Viltbiff med rödvins- och pastramisås

Såsen får här smak av färdigköpt, finhackad pastrami. Servera köttet med bakade små fina potatisar, gärna med ett gott persiljesmör, samt en sötsyrlig gurkrelish.

4 pers

Ingredienser

TILL 4 PERS:

  • 4 skivor biff eller innanlår av hjort, älg eller vildsvin, à 150 g
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 citron, pressad
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl rött vin
  • 1 1/2 msk oxfond + 2 dl vatten
  • 100 g pastrami, finhackad
  • 1 grön chili, finhackad
  • 2 msk hackad persilja

TILLBEHÖR:

  • gurkrelish, se recept
  • ugnsbakad delikatesspotatis
  • persiljesmör, se recept

Gör så här:

1. Salta köttet runt om. Hetta upp en stekpanna med rapsolja, tillsätt hälften av smöret och när det har smält tillsätt vitlöksklyftor och timjan. 

2. Lägg ner biffarna och stek ca 3 min på varje sida. När biffarna har vänts, pressa citronsaft över och ös biffarna med citron-
smöret. Lägg upp på ett varmt fat och täck med folie.

3. Skala och hacka schalottenlöken. Torka ur stekpannan, sätt tillbaka på värmen och tillsätt resten av smöret. Stek löken tills den har mjuknat något. Häll i vinet och låt sjuda tills såsen blir lite simmig. Tillsätt fond och vatten. Koka upp. Tillsätt finhackad pastrami och finhackad chili. Koka upp och vänd i hackad persilja.

4. Lägg upp köttet på fyra varma tallrikar, skeda över sås och servera med rostade små delikatesspotatisar och gurkrelish.

Gurkrelish

Lägg 300 g ättiksgurka i en kastrull. Häll i 4 dl av gurkspadet och 1/2 dl strösocker. Koka upp och låt sjuda i 10–15 min. Låt svalna en liten stund, häll sedan gurkblandningen i en mixer och mixa till en puré. Passera genom en sil och ställ kallt till servering. Denna relish kan göras flera dagar i förväg.