Viltpaté med lingonsås

Patén tillagas i två steg. Färsen ska stå i 8 timmar innan den färdigställs och gräddas. Då hinner färsen och kryddorna sätta sig och smaken blir djupare, men naturligtvis kan färsen blandas och bakas samma dag.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här (Viltpaté):

1. Putsa och hacka levern smått och skär fläsket i små kuber. Lägg vartefter i en bunke.

2. Stöt enbär, timjan, salvia och svartpeppar i en mortel tillsammans med vitlök (vitlöken kan också pressas).

3. Blanda viltfärs, kycklinglever och fläsktärningar väl. Tillsätt vin, grädde, vatten och ägg. Blanda i krossade kryddor och vitlök. HIT FÖRBEREDS SMETEN DAGEN FÖRE.

4. DAG 2: Blanda färsen med saltet. Gör gärna ett smakprov. Stek en klick av färsen eller baka den hastigt i mikrovågsugnen. Justera kryddningen om det behövs innan patén bakas.

5. Häll smeten i en terrin eller annan ugnssäker form (ca 1 liter) med höga kanter. Lägg lagerbladen överst på färsen. Sätt formen i en djup långpanna. Häll varmt vatten runt formen och värm ugnen till 160°. Baka i 1 1/2 timme tills patén börjar lossna från formens kant.

6. Häll av eventuellt spad som har bildats i formen och låt den svalna. 

7. Skär patén i skivor eller skeda ur den och servera med lingonsås som förrätt eller som en rätt på julbordet.

Gör så här (Lingonsås):

1. Lägg lingonen i en skål. Tvätta apelsinen noga och riv skalet av halva apelsinen. Blanda skalet och 1/2 dl pressad apelsinsaft med lingonen. 

2. Tillsätt malen ingefära, strösocker och glögg. Blanda väl och smaka av. Låt såsen stå till servering.

8–10 pers

Ingredienser

VILTPATé, 8–10 PERS På BUFFé:

  • 500 g viltfärs av älg, hjort, vildsvin eller blandat
  • 300 g kycklinglever eller älgkalvlever
  • 200 g lättrimmat fläsk
  • 15 enbär
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk salvia
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rött vin
  • 1 1/2 dl vispgrädde + 1/2 dl vatten
  • 4 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 lagerblad

LINGONSåS, CA 5 DL:

  • 4 dl frysta lingon
  • 1 apelsin, skal och saft, gärna ekologisk
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk glögg
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
8–10 pers

Ingredienser

VILTPATé, 8–10 PERS På BUFFé:

  • 500 g viltfärs av älg, hjort, vildsvin eller blandat
  • 300 g kycklinglever eller älgkalvlever
  • 200 g lättrimmat fläsk
  • 15 enbär
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk salvia
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rött vin
  • 1 1/2 dl vispgrädde + 1/2 dl vatten
  • 4 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 lagerblad

LINGONSåS, CA 5 DL:

  • 4 dl frysta lingon
  • 1 apelsin, skal och saft, gärna ekologisk
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk glögg