Viltpaté med lingonsås

Patén tillagas i två steg. Färsen ska stå i
8 timmar innan den färdigställs och gräddas. Då hinner färsen och kryddorna sätta sig och smaken blir djupare, men naturligtvis kan färsen blandas och bakas samma dag.

8–10 pers

Ingredienser

VILTPATé, 8–10 PERS På BUFFé:

  • 500 g viltfärs av älg, hjort, vildsvin eller blandat
  • 300 g kycklinglever eller älgkalvlever
  • 200 g lättrimmat fläsk
  • 15 enbär
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk salvia
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rött vin
  • 1 1/2 dl vispgrädde + 1/2 dl vatten
  • 4 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 lagerblad

LINGONSåS, CA 5 DL:

  • 4 dl frysta lingon
  • 1 apelsin, skal och saft, gärna ekologisk
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk glögg

Gör så här (Viltpaté):

1. Putsa och hacka levern smått och skär fläsket i små kuber. Lägg vartefter i en bunke.

2. Stöt enbär, timjan, salvia och svartpeppar i en mortel tillsammans med vitlök (vitlöken kan också pressas).

3. Blanda viltfärs, kycklinglever och fläsktärningar väl. Tillsätt vin, grädde, vatten och ägg. Blanda i krossade kryddor och vitlök. HIT FÖRBEREDS SMETEN DAGEN FÖRE.

4. DAG 2: Blanda färsen med saltet. Gör gärna ett smakprov. Stek en klick av färsen eller baka den hastigt i mikrovågsugnen. Justera kryddningen om det behövs innan patén bakas.

5. Häll smeten i en terrin eller annan ugnssäker form (ca 1 liter) med höga kanter. Lägg lagerbladen överst på färsen. Sätt formen i en djup långpanna. Häll varmt vatten runt formen och värm ugnen till 160°. Baka i 1 1/2 timme tills patén börjar lossna från formens kant.

6. Häll av eventuellt spad som har bildats i formen och låt den svalna. 

7. Skär patén i skivor eller skeda ur den och servera med lingonsås som förrätt eller som en rätt på julbordet.

Gör så här (Lingonsås):

1. Lägg lingonen i en skål. Tvätta apelsinen noga och riv skalet av halva apelsinen. Blanda skalet och 1/2 dl pressad apelsinsaft med lingonen. 

2. Tillsätt malen ingefära, strösocker och glögg. Blanda väl och smaka av. Låt såsen stå till servering.