Viltpaté med lingonsås
Patén tillagas i två steg. Färsen ska stå i
8 timmar innan den färdigställs och gräddas. Då hinner färsen och kryddorna sätta sig och smaken blir djupare, men naturligtvis kan färsen blandas och bakas samma dag.
Gör så här (Viltpaté):
1. Putsa och hacka levern smått och skär fläsket i små kuber. Lägg vartefter i en bunke.
2. Stöt enbär, timjan, salvia och svartpeppar i en mortel tillsammans med vitlök (vitlöken kan också pressas).
3. Blanda viltfärs, kycklinglever och fläsktärningar väl. Tillsätt vin, grädde, vatten och ägg. Blanda i krossade kryddor och vitlök. HIT FÖRBEREDS SMETEN DAGEN FÖRE.
4. DAG 2: Blanda färsen med saltet. Gör gärna ett smakprov. Stek en klick av färsen eller baka den hastigt i mikrovågsugnen. Justera kryddningen om det behövs innan patén bakas.
5. Häll smeten i en terrin eller annan ugnssäker form (ca 1 liter) med höga kanter. Lägg lagerbladen överst på färsen. Sätt formen i en djup långpanna. Häll varmt vatten runt formen och värm ugnen till 160°. Baka i 1 1/2 timme tills patén börjar lossna från formens kant.
6. Häll av eventuellt spad som har bildats i formen och låt den svalna.
7. Skär patén i skivor eller skeda ur den och servera med lingonsås som förrätt eller som en rätt på julbordet.
Gör så här (Lingonsås):
1. Lägg lingonen i en skål. Tvätta apelsinen noga och riv skalet av halva apelsinen. Blanda skalet och 1/2 dl pressad apelsinsaft med lingonen.
2. Tillsätt malen ingefära, strösocker och glögg. Blanda väl och smaka av. Låt såsen stå till servering.