Viltravioli med vin och rosmarin

Pastadegen ska vila i kylen och kan därför förberedas i god tid samma dag eller dagen före.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Blanda vete- och durumvetemjöl med salt på köksbänken eller i en bunke. Samla mjölet till en hög och gör en grop i mitten. Knäck äggen och häll dem och olivoljan i gropen.

2. Arbeta samman till en smidig deg med dina händer. Tillsätt eventuellt vatten, så att degen blir mjuk men inte klibbig.

3. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i minst en timme.

4. FYLLNING: Finhacka lök och vitlök. Skär salamin i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och salami tillsammans med rivet citronskal, peppar och rosmarin. 

5. Tillsätt färsen och rör så att den finfördelas. Låt steka i ca 2 min. 

6. Tillsätt tomatpuré, fond och vin. Låt puttra i ca 10 min tills nästan all vätska har kokat in.

7. Rör i parmesanost. Smaka av och ställ åt sidan att svalna.

8. Ta fram pastadegen. Dela den i bitar och kavla den på mjölat bakbord. Vänd degen ofta så att den inte fastnar i bordet. Kavla tunt. Har du en pastamaskin kan degen kavlas till långa tunna remsor. 

9. Fördela färsen i små högar med 2 cm mellanrum på hälften av degen. Pensla med vatten runt varje hög och vik över resterande deg. Tryck till degen runt fyllningen och skär eller sporra ut ravioli. Tryck till kanterna igen så att de säkert fäster. Lägg dem åt sidan på lätt mjölat underlag och gör på samma sätt med resten av degen tills fyllningen är slut.

10. SERVERING: Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor gryta. Koka raviolin i 3–5 min. Häll av vattnet och ringla olivolja över raviolin. Servera genast med färsk rosmarin och riven parmesan.

Tips! Har du en pastamaskin är det lätt att kavla långa remsor. Lägg färsen på remsorna och en ny remsa över. Tryck till och sporra ut ravioli. 

4 personer

Ingredienser

PASTADEG:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl durumvetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk vatten

FYLLNING:

  • 200 g viltfärs av hjort eller älg
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g fänkålssalami
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm torkad rosmarin eller
  • 1/2 tsk hackad färsk
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 msk vilt- eller kalvfond
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost

TILLBEHÖR:

  • olivolja
  • färsk rosmarin
  • riven parmesan
  • sallad
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
4 personer

Ingredienser

PASTADEG:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl durumvetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk vatten

FYLLNING:

  • 200 g viltfärs av hjort eller älg
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g fänkålssalami
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm torkad rosmarin eller
  • 1/2 tsk hackad färsk
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 msk vilt- eller kalvfond
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost

TILLBEHÖR:

  • olivolja
  • färsk rosmarin
  • riven parmesan
  • sallad