Delta Optical Titanium HD 2,5–15x50 får högt betyg. Konkurrensen i klassen är hård, men Delta vinner mark med hög kvalitet för rimliga pengar.
Foto: Peter Ekeström

Allroundoptik till rimligt pris

Delta Optical är ett av många varumärken som konkurrerar i prisklasserna en bit under elitserien bland kikarsikten. Men avståndet till de främsta och mest etablerade märkena har minskat. Med modellen Titanium HD visar Delta Optical att det går att bygga in hög kvalitet i ett kikarsikte med ett förhållandevis lågt pris.
Foto: Peter Ekeström
Till vänster: 2,5 till 15 gångers förstoring ger ett allroundkikarsikte, lämpligt för de allra flesta jaktformer i Sverige. Till höger: Rödpunkten drivs av ett litiumbatteri.
Tydlig och enkel justering av träffpunkten.

+

  • Väldigt mycket kikarsikte för pengarna.
  • Bra spann när det gäller förstoring. 2,5 till 15 gånger täcker nästan all jakt, förutom snabba skott på korta håll som under drevjakter.
  • Bra optik med god skärpa och tillräckligt bra skymningsvärde.
  • Bra belyst riktmedel.
  • Parallaxjustering från 10 meter.
  • Robust konstruktion, påminner inte så lite om betydligt dyrare konkurrenter.

-

  • Inga uppenbara minus, framför allt med tanke på priset.
  • Aningen tubkänsla att titta i.

Slutsats

Konkurrensen är stor i mellan- och lågprisklassen bland kikarsikten. Märken som Meopta, Steiner, Geco för att ta några exempel har flyttat fram positionerna rejält under senare år. Avståndet till varumärken i elitserien, som exempelvis självklarheterna Zeiss och Swarovski, har minskat. Det är naturligtvis enkelt att fortfarande hitta skillnader till jättarnas fördel, två av dem handlar om robusthet och livslängd. Där vet vi inte ännu hur stora skillnaderna faktiskt är.

Vad behöver jag egentligen för kikarsikte? Den gamla sanningen när det gäller optik och vapen, den om att satsa mer på
kikarsiktet än på bössan, gäller fortfarande. Optiken är viktig, den avgör massor i skottögonblicket, oavsett vad och hur jag jagar. Men det testade siktet Delta Optical Titanium HD 2,5–15×50 är ett tydligt exempel på att tillräckligt bra optik för den jakt som jag bedriver inte behöver kosta dubbelt eller tredubbelt.

Det som krävs av ett kikarsikte handlar om skärpa i hela synbilden, skottfasthet, förmåga att tåla en del stryk, rätt spann i förstoring för de jaktformer som jag utövar, tydligt riktmedel och, vid högre förstoringar, parallaxjustering. Delta Optical Titanium HD har allt det. Till ett rimligt, för att inte säga ett jämförelsevis lågt, pris.

Peter Ekeström
Fler artiklar