Det börjar bli riktigt trångt i mellanprisklassen när det handlar om kikarsikten. Dessutom är det uppenbart att kvaliteten i steget under den högsta ligan blir allt högre. Delta Titanium HD 1-6x24 är ett exempel på det.
Foto: Peter Ekeström

Konkurrensen i mellanprisklassen hårdnar

Allt fler kikarsikten och annan jaktoptik smyger sig närmare topparna i högsta ligan när det gäller kvalitet. Det nya drevjaktssiktet från Delta Optical, Titanium HD 1-6x24, är ett exempel på det. Priset hamnar på nära nog en tredjedel, samtidigt som det man faktiskt får för pengarna ligger betydligt närmare varumärken i det absoluta toppskiktet än så.
Foto: Peter Ekeström
En viktig del av testet genomfördes i en skjutbiograf. Många skott i snabb följd är enda sättet att se om ett drevjaktssikte klarar allt som det är byggt för.
Konventionell inställning vid inskjutning med hjälp av rattar. Ett klick betyder ¼ MOA på 100 meter.
Delta Titanium HD 1-6×24 är byggt för skytte där det ofta krävs snabba och instinktiva anläggningar, som under drevjakter och för hundförare. Och där blir betyget högt.
Vredet som styr förstoringsgraden är viktigare än man kan tro. Det ska vara lätt att hantera i snabba lägen men samtidigt trögt nog för att alltid stanna i läge. Här blir betyget högt.

+

  • Bra och förlåtande eyebox.
  • Går att skjuta med båda ögonen öppna vid lägsta förstoring.
  • Icke medförstorande riktmedel och en i dagsljus bra rödpunkt.
  • Robust byggt kikarsikte.
  • Tio års garanti.
  • Priset.

-

  • Rödpunkten blöder en aning vid skytte i dämpat ljus.
  • Lite oskärpa i synfältets ytterkant vid lägsta förstoringen.

Slutsats

Viktor Lundstedt och Marcus Lidman är hårda i sina bedömningar. Det blir så med experter och yrkesfolk och beror framför allt på vad de kräver av den utrustning som de själva väljer att använda. Båda två är dessutom vana vid att testa optik och de har gått igenom det mesta som finns på marknaden.
Med tanke på det får Delta Titanium HD 1-6×24 ett högt betyg i sin prisklass. Framför allt lyfter testarna fram att den optiska kvaliteten, att vredet som styr förstoringsgraderna är lätt att använda, att rödpunkten håller ihop bra framför allt i dagsljus och att hela siktet känns robust och välbyggt.
Under hela testet lyfter Marcus och Viktor fram det med tanke på kvaliteten låga priset. Dryga tio tusen kronor är  visserligen fortfarande mycket pengar, men allt handlar om vad man får för dem.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare och skytteinstruktör:

– Jag är noga med den optik som jag jagar med och där är kraven höga. Jag skulle själv inte välja det här siktet. Men för den som letar efter ett sikte anpassat för drevjakt och hundjakt i den här prisklassen, då tycker jag att det hamnar ganska högt upp på listan.


Marcus Lidman,
vapenhandlare, långhållsskytt och skytteinstruktör:

– Det här är ett riktigt bra sikte med tanke på priset. Det känns robust och enkelt att skjuta bra med. Jag hittar snabbt rätt vid snabba och upprepade anläggningar och kan enkelt skjuta med båda ögonen öppna. I den här prisklassen blir betyget högt.

Peter Ekeström
Fler artiklar