Precisionsskjutningen överraskade negativt. Vi är vana vid betydligt bättre resultat ur Bergaras erkänt fina pipor. Men det löste sig med en ljuddämpare.
Foto: Peter Ekeström

Lätt och smidig hundförarbössa

Det här är en lätt, smidig, enkel, trygg, kort och lättskjuten studsare framför allt formad för att passa hundförare. Ingen skugga där, så långt har spanjorerna lyckats. Men den något sviktande precisionen drar ner betyget – ända tills vi skruvar på en ljuddämpare.
Foto: Peter Ekeström

Till vänster: Trycket är direkt, ställbart, kort och distinkt. Men olja in slutstycket innan du börjar skjuta, behandlingen med coating gör att det går aningen trögt. Till höger: Slutstyckets handtag är konformat och ganska stort, vilket underlättar snabba repeteringar.

+

 • Lika robust som lätt att hantera.
 • Bra balans och lätt att skjuta med, trots låg vikt.
 • Bra stockning, bra bakkappa.
 • Ställbart trycke.
 • Pipan gängad för ljuddämpare.
 • Går att plundra i säkrat läge.
 • Rostfri pipa och låda som tål alla jaktväder.
 • Lågt pris.

-

 • Tveksam precision utan monterad ljuddämpare.
 • Aningen trångt patronläge.
 • Trist och lite skramligt magasin i plast.

Slutsats

Panelen är helt överens om att det här är ett vapen som det är roligt att skjuta med. Serie efter serie och ingen av oss har någon lust att avbryta. Det betyder att det är ett vapen som man gärna träningsskjuter med, vilket i sin tur skapar förutsättningar för ett allt bättre jaktskytte. Framför allt passar B14 Extreme Hunter det snabba, instinktiva skyttet som alla hundförare behöver slipa sina kunskaper i. Det ger höga poäng.

Precisionen utan ljuddämpare lämnar en del övrigt att önska. En köpare gör klokt i att direkt söka licens också för en dämpare. Men det här är å andra sidan inte ett precisionsvapen, och efter att ha gjort om testet i skjutbänken med monterad dämpare visar den lätta hundförarbössan att träffbilderna ser fullt acceptabla ut med tanke på vapentypen och på det lilla kikarsiktet med sex gångers förstoring.

Att patronläget är aningen trångt i testvapnet är egentligen ett större minus. Här får inte alla typer av patroner med alla typer av kulor helt och hållet plats i kaliber .308. Det känns i slutstycket. Å andra sidan får tillräckligt många andra patroner plats utan problem. Man får helt enkelt prova sig fram till en favorit som passar både bössan och skyttens sätt att jaga.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare, skytteinstruktör

– Jag tror att det här blir en konkurrent till de mer kända märken som finns i de lägre prisklasserna. Jag gillar att det är en
enkel, stabil, ganska välbalanserad och lätt studsare som det är roligt att skjuta med. Snabba skott i trånga lägen, lätt att bära med sig i skogen och uppenbart väder-
tålig.


Peter Ekeström,
erfaren jägare och rutinerad hundförare

– Det är lätt att skjuta snabbt och rätt med ett vapen som är så enkelt att hantera.
Att det trasslade med precisionsskyttet utan ljuddämpare drar inte ner mitt betyg, pipan är bara drygt 45 centimeter lång. Jag skulle skruva på en dämpare direkt för mina och hundarnas örons skull. En typisk bössa för hundförare som är ute i alla väder och i alla typer av terräng. Jag tror att det här kan bli en slitvarg.

Peter Ekeström
Fler artiklar