Whiskymarinerad älggryta

En gryta blir godast om den får ta lite tid.
Här ska köttet först marineras i 2 timmar och sedan sjuda i 2 timmar, så det finns tid att göra annat emellan.

6 pers

Ingredienser

ÄLGGRYTAN

  • 1 1/2 kilo fransyska, ytterlår
  • eller högrev av älg
  • 6 cl rökig whisky
  • 4–6 selleristjälkar
  • 4–6 morötter, 500 g
  • 8–12 schalottenlökar
  • 1 gul lök
  • 12 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 bunt persilja
  • 200 g rökt fläsk
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 6 dl torrt vitt vin
  • 6 dl köttbuljong eller viltfond
  • ev 4–5 msk majsstärkelse + vatten

GETOSTCREME

  • 170 g getost, chèvre
  • 2 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

TILLBEHöR

  • kokt potatis

Gör så här:

1. Putsa köttet och skär det i stora bitar, ca 4×4 cm. Lägg dem vartefter i en bunke. Slå på whisky, blanda och marinera i ca 2 timmar. Rör om då och då.

2. Förbered under tiden grönsakerna: Ansa selleristjälkarna och dela dem i 8–10 cm långa bitar. Skala morötterna och dela dem i bitar lika långa som sellerin. 

3. Skala schalottenlökarna. Skala den gula löken och sätt nejlikorna runt den.

4. Skölj persiljan och bind ett hushållssnöre runt stjälkarna. Lägg fram lagerblad.

5. Skala och skiva vitlöksklyftorna och tärna fläsket.

6. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna. Ta upp en del av köttet och torka det torrt med hushållspapper. Bryn runt om tills köttet får färg, salta och peppra, lägg över i en större gryta. Upprepa tills allt kött är brynt.

7. Stek fläsket tillsammans med skivad vitlök tills det får färg. Lägg i grytan.

8. Häll på vin och buljong. Koka upp och skumma av. Lägg grönsaker och kryddor överst i grytan och tryck försiktigt ner dem i buljongen. Lägg på lock och låt sjuda i 2 timmar.

9. Om du önskar en simmigare sky kan du blanda majsstärkelse med lite vatten och reda av grytan. Ta upp löken med nejlikor. Lägg upp kött, grönsaker och sky i djupa tallrikar tillsammans med små, kokta potatisar och servera med getostkräm.

Getostcreme:

Skär osten i bitar. Lägg i en hög smal bunke. Tillsätt crème fraiche eller gräddfil och mixa till en slät sås. Smaka av med olivolja, salt och peppar. Ställ kallt till serveringen.