Älg i papper

Den här rätten kan förberedas i god tid för att ugnsstekas strax före servering.

4 personer

Ingredienser

FYLLNING:

  • 600 g ryggbiff eller innanlår av älg
  • 600 g kokt potatis
  • 1 liten gul lök
  • 200 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 200 g brieost
  • 1/2 dl hackad persilja

DRESSING:

  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk honung
  • 1/2 röd chili, spansk peppar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 4–6 ark bakplåtspapper
  • bomullssnöre
  • persilja

Gör så här:

1. Börja med båtarna. Vik bakplåtspappret fram och åter som ett dragspel. Knyt ihop varje ände med en bit bomullssnöre. Dra isär pappret så att det blir en båt. Värm ugnen till 225°.

2. Putsa och skär köttet i mindre skivor eller bitar. Skiva den kokta potatisen. 

3. Skala och hacka löken. Dela kantarellerna i mindre bitar. Hetta upp smöret och stek löken mjuk. Lägg i kantarellerna och stek dem tills de doftar och får lite färg. Salta och peppra.

4. Fördela potatis i botten på pappersbåtarna. Därefter kantareller, köttbitar och avsluta med bitar av brieost. 

5. DRESSING: Blanda olja, pressad vitlök, honung, finhackad röd chili, salt och peppar. Fördela i båtarna. HIT KAN FÖRBEREDAS.

6. Sätt in plåten med båtar mitt i ugnen och stek i 15–20 min, tills köttet har fått färg. Lägg upp på tallrikar, strö över persilja och servera.

Tips!

Fyll inte båtarna alltför mycket. Blir det fyllning över är det bättre att fördela ingredienserna i ytterligare en eller två  båtar att dela.

Välj ost efter smak

Variera med olika slags ost. Även ädelost passar i denna rätt. Prova dig fram!