Älgfilé med pepparsås

En klassisk rätt som passar för både stora och små sällskap. Den lättlagade såsen kan gärna göras i god tid, moset likaså för att bara värmas inför servering.

4 personer

Ingredienser

ÄLGFILé:

  • 500 g älgfilé eller innanlår
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 30 g smör

SåS:

  • 1/2 gul lök
  • 3 tsk hel Five peppers
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk kalv- eller viltfond
  • 3 dl matlagningsgrädde

TILLBEHÖR:

  • potatis- och selleristomp
  • haricots verts

Gör så här:

1. SÅS: Skala och finhacka löken. Krossa pepparn i en mortel.

2. Hetta upp smöret och fräs lök och peppar tills löken är blank och pepparn doftar. Tillsätt tomatpuré och fräs med en kort stund innan soja, fond och grädde tillsätts. Låt sjuda 5 min. Smaka av.

3. Skär filé eller innanlår i 2–3 cm tjocka skivor. Bind eventuellt ett krympt bomullssnöre runt varje bit så håller de formen bättre vid stekning.

4. Hetta upp smöret, salta och peppra runt om och stek 3–5 min för medium på båda sidor. Tiden beror på hur tjock och stor köttbiten är.

5. Servera nystekt kött med sås, potatis- och selleristomp (se tips) och kokta haricots verts.

Tips!

Finns inte den färdiga pepparblandningen Five peppers kan du blanda själv av svart-, vit- och grönpeppar. Även rosé- och kryddpeppar kan läggas till.