Älggryta med öl

I den här grytan ingår lite potatis som gör den matigare, men som också bidrar till att reda grytan. I Sydamerika och Asien är det vanligt att ha potatis i grytor. Då serveras oftast ris till, men till denna gryta är kokt potatis godast.

6 personer

Ingredienser

TILL 6 PERS:

  • 1 kg grytbitar av älg
  • 2 + 2 msk smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3 medelstora potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 200 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 flaskor öl, ljus lager, à 33 cl
  • 2 msk råsocker
  • 2–3 msk fond, vilt eller kalv
  • 200 g kantareller, ev frysta kantareller tinas
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

TILLBEHÖR:

  • 1/2 dl hackad persilja
  • kokt potatis

Gör så här:

1. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Strö över mjölet mot slutet och vänd om väl så att det fördelas över köttbitarna.

2. Skala potatis, morot och palsternacka och skär i stora bitar, 2 x 2 cm. Skala sellerin och skär den i 1 x 1 cm stora bitar.

3. Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken. 

4. Hetta upp 2 msk smör i en gryta och fräs rotfrukter och lök under omrörning. 

5. Tillsätt köttet, häll på öl, råsocker och fond. Koka upp och låt sjuda i ca 1–2 timmar.

6. Fräs kantarellerna i 2 msk smör och vänd ner i grytan strax före servering.

7. Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med persilja och servera kokt potatis till.

Tips! Uteslut potatisen i grytan om du lagar en stor sats för att frysa in. Potatis blir annars mjölig och inte så god när den har tinats.