Älggryta med öl
I den här grytan ingår lite potatis som gör den matigare, men som också bidrar till att reda grytan. I Sydamerika och Asien är det vanligt att ha potatis i grytor. Då serveras oftast ris till, men till denna gryta är kokt potatis godast.
Gör så här:
1. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Strö över mjölet mot slutet och vänd om väl så att det fördelas över köttbitarna.
2. Skala potatis, morot och palsternacka och skär i stora bitar, 2 x 2 cm. Skala sellerin och skär den i 1 x 1 cm stora bitar.
3. Skala och klyfta löken. Skala och hacka vitlöken.
4. Hetta upp 2 msk smör i en gryta och fräs rotfrukter och lök under omrörning.
5. Tillsätt köttet, häll på öl, råsocker och fond. Koka upp och låt sjuda i ca 1–2 timmar.
6. Fräs kantarellerna i 2 msk smör och vänd ner i grytan strax före servering.
7. Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med persilja och servera kokt potatis till.
Tips! Uteslut potatisen i grytan om du lagar en stor sats för att frysa in. Potatis blir annars mjölig och inte så god när den har tinats.