Kryddiga tacos med långkokt älg

Börja laga redan dagen före fredagsmyset. En kryddmix ska blandas och köttet ska marinera över natten innan det tillagas.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. MARINAD: Skala och klyfta löken. Skär varje tomat i 4 delar och skala vitlöksklyftorna. Lägg lök, tomater och vitlök i en torr stekpanna. Tillaga på medelvärme i ca 25 min tills lök och tomat har mjuknat och fått mörk färg. Rör om och skaka pannan då och då. Tillsätt kryddmixen.

2. Häll lök- och tomatmixen i en mixer eller matberedare. Tillsätt rapsolja och pressad citron. Mixa till en slät sås. 

3. Skär köttet i kuber, ca 2 x 2 cm. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar runt om tills det får färg. Lägg vartefter i en ugnssäker gryta eller form med lock.

4. Häll på marinaden. Rör om så att alla köttbitar får smak av marinaden. Ställ kallt till nästa dag.

5. DAG 2: Värm ugnen till 150°. Ta ut grytan/formen ur kylen. Häll på buljongen och lägg i lagerblad. Tillaga mitt i ugnen under lock i 3–4 timmar tills köttet är mört och lätt faller sönder och nästan all vätska har kokat in. Dela köttet med två gafflar i remsor och blanda runt i grytan. 

6. AVOKADOKRÄM: Skala och kärna ur avokadofrukterna. Mixa, mortla eller mosa dem med en gaffel tillsammans med crème fraiche. Smaka av med pressad citron och lite salt.

7. INLAGD VATTENMELON: Skär vattenmelonen och tomaterna i små bitar. Blanda vinäger och socker i en skål tills sockret har löst sig. Vänd i melon och tomater och låt stå till servering. 

8. SERVERING: Lägg tortillabröd på en tallrik. Bred på avokadokräm, lägg på varmt kött, melon och garnera med koriander. Rulla samman och njut!

OBS! Kryddmixen räcker till mer än tacoreceptet och kan sparas för att smaksätta andra grytor eller färsrätter. Blanda samman och förvara i en tätslutande burk.

8 pers

Ingredienser

LåNGKOKT äLG:

  • 1 1/2 kilo älgbog eller ytterlår

MARINAD:

  • 2 rödlökar
  • 3 tomater
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2 msk kryddmix (se recept)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 citron, 1/2 dl pressad saft
  • 2–3 msk rapsolja
  • 5 dl kyckling- eller köttbuljong
  • 3 lagerblad

AVOKADOKRäM:

  • 3 avokador
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 citron, saften av
  • 1/2 tsk salt

INLAGD VATTENMELON:

  • 1 klyfta vattenmelon
  • 2 tomater
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • Kryddmix (se nedan)

KRYDDMIX

  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk chiliflakes
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 msk flingsalt

TILLBEHöR:

  • vetetortillas
  • färsk koriander
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
8 pers

Ingredienser

LåNGKOKT äLG:

  • 1 1/2 kilo älgbog eller ytterlår

MARINAD:

  • 2 rödlökar
  • 3 tomater
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2 msk kryddmix (se recept)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 citron, 1/2 dl pressad saft
  • 2–3 msk rapsolja
  • 5 dl kyckling- eller köttbuljong
  • 3 lagerblad

AVOKADOKRäM:

  • 3 avokador
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 citron, saften av
  • 1/2 tsk salt

INLAGD VATTENMELON:

  • 1 klyfta vattenmelon
  • 2 tomater
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • Kryddmix (se nedan)

KRYDDMIX

  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk chiliflakes
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 msk flingsalt

TILLBEHöR:

  • vetetortillas
  • färsk koriander