Kryddigt ris med marinerat viltinnanlår

En mustig rätt som lätt blir en favorit hos gästerna. Rätten kan delvis förberedas.

6 pers

Ingredienser

TILL 6 PERS:

  • 900 g innanlår av älg, kron- eller dovvilt

MARINAD:

  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk honung
  • 1 msk sesamolja
  • 1 1/2 tsk lökpulver
  • 1 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar

RIS:

  • 3 dl jasminris
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk strösocker
  • 1/2–3/4 dl krispig chiliolja

DRESSING:

  • 1 dl japansk soja
  • 1 1/2 msk honung
  • 4 msk jordnötssmör, slätt
  • 1 msk krispig chiliolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 1/2 tsk lökpulver
  • 1 1/2 tsk vitlökspulver

TILLBEHÖR TILL SALLADEN:

  • 1/2 gurka, tärnad
  • 2 dl edamamebönor
  • 3 salladslökar, skivade
  • 2 avokado, tärnade
  • 6 rädisor, skivade
  • 30 g färsk spenat
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl jordnötter
  • 1/2 dl rostad lök

Gör så här:

1. RIS: Skölj riset noga. Koka riset under lock på svag värme i 10 min. Stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar i minst 10 min. Värm ugnen till 200°.

2. Blanda vinäger, sesamolja, socker och krispig chiliolja och blanda det sedan med riset i en långpanna. 

3. Sätt in riset i ugnen. Blanda om var 10:e minut tills riset har rostats i ca 40 min.

4. Skiva under tiden köttet i 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg vartefter i en ugnssäker form. Blanda marinaden och häll över. Se till att båda sidor får marinad på sig.

5. DRESSING: Blanda soja, honung, jordnötssmör, krispig chiliolja, vinäger och kryddor till en jämn sås. 

6. Ta ut riset ur ugnen. Låt det svalna något och häll det i en stor skål. Vänd i tärnad gurka, edamamebönor, salladslök, avokado, rädisor, spenat och koriander. Blanda allt med dressingen.

7. Sätt in köttet mitt i ugnen. Ställ tajmern på 5 min. Vänd köttet och låt stå ytterligare 5 min. Ta ut och låt vila 10 min.

8. Lägg upp riset på 6 tallrikar. Skiva köttskivorna tvärs över och fördela på tallrikarna. Garnera med jordnötter, rostad lök och en korianderkvist.