Kryddigt ris med marinerat viltinnanlår
En mustig rätt som lätt blir en favorit hos gästerna. Rätten kan delvis förberedas.
Gör så här:
1. RIS: Skölj riset noga. Koka riset under lock på svag värme i 10 min. Stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar i minst 10 min. Värm ugnen till 200°.
2. Blanda vinäger, sesamolja, socker och krispig chiliolja och blanda det sedan med riset i en långpanna.
3. Sätt in riset i ugnen. Blanda om var 10:e minut tills riset har rostats i ca 40 min.
4. Skiva under tiden köttet i 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg vartefter i en ugnssäker form. Blanda marinaden och häll över. Se till att båda sidor får marinad på sig.
5. DRESSING: Blanda soja, honung, jordnötssmör, krispig chiliolja, vinäger och kryddor till en jämn sås.
6. Ta ut riset ur ugnen. Låt det svalna något och häll det i en stor skål. Vänd i tärnad gurka, edamamebönor, salladslök, avokado, rädisor, spenat och koriander. Blanda allt med dressingen.
7. Sätt in köttet mitt i ugnen. Ställ tajmern på 5 min. Vänd köttet och låt stå ytterligare 5 min. Ta ut och låt vila 10 min.
8. Lägg upp riset på 6 tallrikar. Skiva köttskivorna tvärs över och fördela på tallrikarna. Garnera med jordnötter, rostad lök och en korianderkvist.
Tips! Rätten kan även göras med fiskfiléer. Lägg dem då i marinaden max 10 min. Baka i ugnen ca 10 min beroende på filéernas tjocklek.