Långkokt älgstroganoff

Stroganoff tillagas oftast av mer snabblagade styckningsdetaljer som innanlår eller biff. Här görs den i stället av ytterlår eller bog som tar lite längre tid att koka. Vinsten blir en mustigare gryta.

4 pers

Ingredienser

ÄLGSTROGANOFF:

  • 750 g älgytterlår, bog eller bringa
  • 2 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning
  • + vatten
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g skogschampinjoner
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 1/2 msk majsstärkelse utrörd i lite vatten

TILLBEHöR:

  • persilja, pasta, ris eller potatis

Gör så här:

1. Skär köttet först i 1 cm tjocka skivor och därefter i 1 cm breda strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar så att det får färg. Lägg över i en gryta efter hand.

2. Skala, halvera och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Stek lök och vitlök så att de blir mjuka. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över i grytan.

3. Tillsätt köttfond, senap, tomatpuré, crème fraiche och vatten så att det precis täcker köttet. Låt sjuda på svag värme i
1 1/2 timme tills köttet är mört.

4. Ansa och halvera eller klyfta champinjonerna. Smält smöret i en gryta och koka champinjonerna däri tills de får färg. 

5. Häll över champinjonerna i köttgrytan och tillsätt majsstärkelsen utrörd i lite
vatten. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera med kokt pasta, ris eller potatis.