Öppen viltburgare

En öppen hamburgare där färsen kan grillas som en avlång platt burgare eller på spett som järpar.

4 personer

Ingredienser

BURGARE:

  • 500 g viltfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 4 skivor lagrad ost

KRISPIG GURKA:

  • 1 gurka
  • 1 dl ättikssprit, 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 1 krm salt

KARAMELLISERAD LÖK:

  • 2 silverlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk farinsocker
  • 1 dl öl, gärna lager

DRESSING:

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk skånsk senap

TILLBEHÖR:

  • surdegsbröd i skivor, grillade
  • isbergssallad
  • skivad tomat

Gör så här:

1. KRISPIG GURKA: Blanda ättiksprit, socker och vatten i en bunke. Vispa tills sockret har löst sig. Tillsätt lagerblad, stjärnanis och salt. Skiva ner gurkan i lagen med en osthyvel eller mandolin. Låt stå fram till serveringen.

2. KARAMELLISERAD LÖK: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör tills den är mjuk. Tillsätt socker och låt löken karamelliseras på medelvärme tills den får färg. Häll på öl och låt koka in tills löken är mjuk, ca 10 min.

3. DRESSING: Blanda majonnäs och senap. Smaka ev av med mer senap, salt och peppar.

4. Tänd grillen.

5. Forma färsen till 4–8 burgare eller järpar. Pensla med olja, salta och peppra. Grilla ca 2 min på var sida eller längre om det är järpar på spett. Lägg ost på burgarna strax innan de är klara och låt den smälta in i burgarna.

6. Skiva brödet i 2 cm tjocka skivor. Grilla dem på båda sidor. Lägg ett salladsblad på varje, burgare med ost, ringla över dressing, lägg på lök, krispig gurka och avsluta med en skiva tomat.

TIPS! Smaksätt viltfärsen med BBQ-sås för extra krydda och rökighet om du önskar det. Minska då eventuellt på saltet.