Ramen med hjort

Ramen är en nudelsoppa med rötter i Japan. Basen är en smakrik buljong där olika ingredienser sedan tillsätts.

4 pers

Ingredienser

KöTT:

  • 400 g ryggbiff eller innanlår av dov- eller kronhjort i skivor

BULJONG:

  • 200 g champinjoner eller annan svamp
  • 1 bunt salladslök, ca 100 g
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör eller olja
  • 2 msk riven ingefära
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 msk råsocker
  • 4 msk viltfond + 1 1/2 liter vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1/2–1 tsk salt

TILLBEHÖR:

  • 2 kokta ägg
  • 200 g nudlar, gärna ramen
  • 2 dl färska böngroddar eller alfalfa
  • 100 g spenat
  • 1 kruka koriander
  • rostad lök

Gör så här:

1. BULJONG: Skiva svampen och den vita delen av salladslöken. Spara resten till senare. Skala och skiva vitlöken tunt.

2. Fräs svampen i lite smör i en stor gryta 3–4 min på medelvärme. Tillsätt salladslök, vitlök, riven ingefära, chiliflakes och socker. Låt fräsa 1 min.

3. Häll i 1 1/2 liter vatten. Tillsätt fond och soja. Sjud under lock 20 min. 

4. Sila över buljongen i en ny gryta och tillsätt sesamolja och salt.

5. SERVERING: Salta och peppra köttskivorna på båda sidor. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttet ca 2 min på varje sida. Låt köttet vila medan övriga ingredienser förbereds.

6. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen och koka 7 min. Häll av vattnet och spola äggen kalla. Skala och dela dem.

7. Lägg färska ramennudlar direkt i den varma buljongen och låt dem sjuda tills de har blivit varma, eller koka torra ramennudlar för sig enligt anvisningar på förpackningen.

8. Skiva den gröna delen av salladslöken. Strimla köttet i 1 cm breda strimlor. Fördela nudlar med buljong, kött, bön- eller alfalfagroddar i fyra djupa skålar eller tallrikar. Fördela salladslök, koriander och rostad lök över och toppa med en ägghalva.