Stekt mufflonfår med krämig potatisbakelse

Att bjuda på mufflon är lite extra spännande, framför allt då det inte är ett vanligt förekommande vilt. Det vilda fåret är magert och har mer smak av hjort än av tama får eller lamm. Här serveras köttet med en krämig och lättlagad potatisbakelse med rostad bellaverde.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Putsa och rumstemperera ytterfilén.

2. POTATISBAKELSE: Värm ugnen till 200°. Skiva den kokta potatisen. Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.

3. Bred ut nästan all crème fraiche på smördegen. Spara ca 2 cm runt degkanten. Strö över salt och timjan. Fördela potatisskivorna på ena deghalvan. Skiva osten och lägg den på potatisen. 

4. Vik över andra deghalvan och fäst kanten med hjälp av en gaffel. Snygga eventuellt till kanten med en kniv.

5. Blanda den sparade crème fraichen med lite vatten och pensla degens ovansida. Stick några hål i degen och baka mitt i ugnen i 30–40 min, tills den har fått färg. 

6. ROSTAD BELLAVERDE: Ansa stjälkarna och dela dem eventuellt på längden om de är olika tjocka.

7. Halvera schalottenlökarna, men behåll skalet på. Lägg bellaverde, lök och vitlökar också med skal på i en ugnsfast form. Ringla över 1 msk olivolja och strö på 1/2 tsk salt och 2 krm nymalen svartpeppar. Baka mitt i ugnen i ca 20 min, tills bellaverden känns mjuk.

8. DRESSING: Ta ut grönsakerna och håll bellaverden varm under folie. Lyft ur schalottenlökar och vitlökar och dra av skalet. Lägg på en skärbräda och hacka löken grovt. Hacka sardellerna och blanda lök- och sardellhack med dijonsenap, honung, olivolja, rivet citronskal och persilja. Smaka av med salt och peppar och blanda dressingen med bellaverden.

9. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i vitlöksklyftor och timjanskvist. Salta och peppra köttet och bryn det runt om. Sänk värmen och låt steka till 56° innertemperatur. Ös då och då med smöret. Låt köttet vila i 10 min före tranchering.

10. Ta ut potatisbakelsen ur ugnen och låt vila 10 min innan den skärs upp.

11. Lägg upp kött, bellaverde och potatisbakelse på tallrikar och servera.

Mufflon

Mufflon är ett får som troligen kommer från Medelhavsområdet och har inplanterats i Sverige. Det förekommer vilt i bland annat Sörmland och Skåne, men finns också i hägn. Mufflon är stationära och har därför knappt spritt sig i landet. Smaken påminner mer om hjortköttets än tamfårets och kan därför ersättas med hjort eller rådjur i receptet.

4 personer

Ingredienser

STEKT MUFFLON:

  • 600 g ytterfilé av mufflon
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist timjan
  • 25 g smör

POTATISBAKELSE:

  • 500 g kokt potatis
  • 250 g smördeg, kyld rulle
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk timjan
  • 200 g brie eller camembert

ROSTAD BELLAVERDE:

  • 500 g bellaverde/sparrisbroccoli
  • 3 bananschalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 4 sardeller
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 citron, rivet skal
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
4 personer

Ingredienser

STEKT MUFFLON:

  • 600 g ytterfilé av mufflon
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist timjan
  • 25 g smör

POTATISBAKELSE:

  • 500 g kokt potatis
  • 250 g smördeg, kyld rulle
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk timjan
  • 200 g brie eller camembert

ROSTAD BELLAVERDE:

  • 500 g bellaverde/sparrisbroccoli
  • 3 bananschalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 4 sardeller
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 citron, rivet skal