Viltbullar på pinne
Köttbullarna har en mild ton av kryddpeppar som passar bra till rödbeta och dijonmajjo. De kan förberedas i god tid, och till och med frysas för att tinas och eventuellt värmas lite före servering. Köttbullarna passar även utmärkt att servera på julbordet.
Gör så här:
1. Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke. Tillsätt senap, kryddpeppar, salt och peppar.
2. Blanda ner färsen i smeten, och blanda väl till en mjuk men formbar färs. Rulla små köttbullar och lägg dem efter hand på en blöt skärbräda.
3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar runt om tills de är genomstekta och har fått färg. Låt svalna.
4. Blanda majonnäs, dijonsenap och salt. Smaka av och lägg majonnäsen i en spritspåse eller skål.
5. Ta ut två brödrundlar, ca 3 cm i diameter ur varje brödskiva. Lägg ruccola på varje och därefter en rödbetsskiva. Klicka eller spritsa på dijonmajjo och ställ en köttbulle på. Fäst med en tandpetare.
Paprika- och valnötsröra:
Paprikaröra är en vanlig ingrediens i Mellanösterns kök. Det är en röd tomatpuréliknande kräm som säljs i större livsmedelsbutiker eller där man säljer mat från Mellanöstern.
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen tills de har fått färg. Gnugga av löst skal i en ren handduk.
2. Lägg valnötterna i en matberedare. Tillsätt paprikapuré, vitlök, spiskummin och pressad citron. Mixa till en tjock kräm. Häll i oljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Tillsätt därefter vatten tills det blir en mjuk kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp röran i en skål och servera med hårt tunnbröd.
Tips! God topping
Smaksätt röran lite extra med att ringla över granatäppelsirap. Även detta hittas enklast i butiker som säljer livsmedel från Mellanöstern.