Viltbullar på pinne

Köttbullarna har en mild ton av kryddpeppar som passar bra till rödbeta och dijonmajjo. De kan förberedas i god tid, och till och med frysas för att tinas och eventuellt värmas lite före servering. Köttbullarna passar även utmärkt att servera på julbordet.
Recept: Carina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke. Tillsätt senap, kryddpeppar, salt och peppar. 

2. Blanda ner färsen i smeten, och blanda väl till en mjuk men formbar färs. Rulla små köttbullar och lägg dem efter hand på en blöt skärbräda.

3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar runt om tills de är genomstekta och har fått färg. Låt svalna.

4. Blanda majonnäs, dijonsenap och salt. Smaka av och lägg majonnäsen i en spritspåse eller skål.

5. Ta ut två brödrundlar, ca 3 cm i diameter ur varje brödskiva. Lägg ruccola på varje och därefter en rödbetsskiva. Klicka eller spritsa på dijonmajjo och ställ en köttbulle på. Fäst med en tandpetare. 

Paprika- och valnötsröra:

Paprikaröra är en vanlig ingrediens i Mellanösterns kök. Det är en röd tomatpuréliknande kräm som säljs i större livsmedelsbutiker eller där man säljer mat från Mellanöstern.

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen tills de har fått färg. Gnugga av löst skal i en ren handduk.

2. Lägg valnötterna i en matberedare. Tillsätt paprikapuré, vitlök, spiskummin och pressad citron. Mixa till en tjock kräm. Häll i oljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Tillsätt därefter vatten tills det blir en mjuk kräm. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg upp röran i en skål och servera med hårt tunnbröd.

Tips! God topping

Smaksätt röran lite extra med att ringla över granatäppelsirap. Även detta hittas enklast i butiker som säljer livsmedel från Mellanöstern.

8 personer

Ingredienser

KÖTTBULLAR:

  • 400 g viltfärs av älg och/eller hjort
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 15 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 50 g smör

TILLBEHÖR:

  • 8–12 brödskivor, gärna rågbröd
  • ruccola
  • 16 skivor inlagda rödbetor
  • 1 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 krm salt

PAPRIKA- OCH VALNöTSRöRA:

  • 200 g valnötter
  • 1 dl paprikapuré, stark eller mild
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl olivolja
  • ca 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
Carina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Carina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
8 personer

Ingredienser

KÖTTBULLAR:

  • 400 g viltfärs av älg och/eller hjort
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 15 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 50 g smör

TILLBEHÖR:

  • 8–12 brödskivor, gärna rågbröd
  • ruccola
  • 16 skivor inlagda rödbetor
  • 1 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 krm salt

PAPRIKA- OCH VALNöTSRöRA:

  • 200 g valnötter
  • 1 dl paprikapuré, stark eller mild
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl olivolja
  • ca 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar