En kikare tillhör standardutrustningen för en jägare. Även om det sitter en kikare på geväret är en handkikare till stor hjälp för att hitta viltet i terrängen och för att avgöra vad det är. 

Utbudet på marknaden är stort och det är inte alltid så lätt att hitta rätt. Vad du bör tänka på när du ska välja kikare är vilket behov samt vilken budget du har. Normalt får du ofta en mer avancerad kikare om du lägger till lite extra, men det finns även kikare i de billigare segmenten som har fullt dugliga egenskaper. 

Som jägare behöver du en kikare med skärpa, bra synfält och hyggligt mörkerseende. Om du även är fågelskådare är glasbehandlingen av linsen betydande, eftersom färgkontrasten är viktig för att bland annat kunna se färgteckningar. Men för en jägare är det inte lika viktigt vilken färgskiftning pälsen har, däremot är det nödvändigt att ha en bra skärpa för att kunna bestämma kön och art.

Ska du använda kikaren i gryning och skymning bör du satsa på en modell med lite större frontlins som släpper in mycket ljus. Om du inte har det behovet blir en modell med något mindre frontlins både smidigare och lättare.

I det här testet har vi valt fem enklare kikare och jämfört parametrar som kapacitet på förstoring, synfält, användarvänlighet, skärpa samt väderbeständighet. Och så priset, förstås. 

Så testade vi

Kikarna testades under en jaktdag fram till skymning av en testpanel på fem personer. Samtliga kikare har vägts, mätts och testats på olika avstånd samt utsatts för väta. Vi har jämfört förstoringens kapacitet, synfält och användarvänlighet, liksom pris.

Betyget är en sammanvägning av de olika parametrarna och satt på skala från 1 till 10, där 10 är bäst.

Slutsats

Samtliga kikare i testet är värdiga kamrater under jakten. Var och en fyller sin funktion. Det som skiljer är skymningsvärde, garantitider och vikt. 

Optiken är bra i förhållande till prisklass i alla kikare, så valet styrs främst av känslan som du får av att hålla i kikaren och hur mycket du är beredd att betala.