Foto: Håkan Bennetoft

Bra slaktknivar gör jobbet

För att kunna slakta och stycka säkert och lätt krävs en eller flera olika knivar. På marknaden finns numera många olika modeller och hela knivset – från enklare till mer professionella. I den här guiden har vi tittat närmare på fem slaktknivsset som kostar från 400 till 1 500 kronor.
Foto: Håkan Bennetoft

Vi är nog många som har svurit över dåliga slaktknivar när det har varit dags för styckning. De har kanske varit lite slöa och klumpiga för att kunna stycka med noggrannhet och utan svinn. Det som egentligen är själva målet med jakten har blivit en kämpig upplevelse. 

Dåliga eller slöa knivar gör arbetet betydligt svårare och ökar också risken för att man ska skära sig illa. Med en vass och välgjord kniv blir arbetet så mycket enklare och säkrare och köttsvinnet minskar. En bra slaktkniv ska vara personlig och passa just dig. Välj därför en välbalanserad kniv som har rätt vikt och längd för just dig och ett handtag som är skönt att greppa. 

Den som styckar själv vet säkert att bästa resultatet uppnås med riktiga slaktknivar av olika modeller som bukkniv (även kallad buköppnare), flåkniv, styckkniv, spetsig urbeningskniv eller en urbeningskniv med svängt blad. 

På senare tid har tillverkarna tagit fram knivset med flera av dessa slaktknivar samlade. Vi visar fem olika sådana set.

Viltstyckmästarens bästa tips!

Pontus Wrangel.

Pontus Wrangel arbetar sedan 25 år som professionell viltstyckare. Baserat på sin långa erfarenhet bjuder han här på några tips:

 • Många knivar på marknaden är för långa, ofta 10–18 cm. En bra längd är 13 cm. Det är främst spetsen på kniven som används och är man då nära är det lättare att styra. Med en längre kniv kommer man längre från slaktkroppen. 
 • Knivar med ett mjukare så kallat flexblad är att föredra. Det gör det lättare att följa benets utformning och på så sätt få ut allt kött. En flensad kniv har små gropar på knivbladet och används för att skära ut köttdetaljer utan att knivbladet suger fast i köttet. 
 • Välj gärna knivar som är medelhårda i stålet, så att du själv kan skärpa upp dem. Visserligen får jag skärpa mina knivar oftare, men i gengäld har jag en följsammare kniv att arbeta med.
 • Jag föredrar att köpa knivar styckevis i stället för hela set. Då kan jag själv välja de knivar som jag främst använder och inga knivar ligger kvar oanvända i förpackningen. Det blir också billigare.

Testade produkter

Biltema, slaktknivsset

Innehåll: Slaktkniv (16 cm), urbeningskniv (15 cm), bukkniv (9 cm) och flåkniv (15 cm).
Material: Rostfritt stål, 55–59 HRC.
Handtag: Ergonomiskt utformade i orange gummi (PP+TPR).
Tillbehör: Förvaringsväska i nylon samt hölster att spänna runt höften vid styckningsarbetet.
Pris: 399 kr.
Info: biltema.se

+

 • Ergonomiskt utformade handtag, delvis gummibelagda för bättre grepp. 
 • Billigt.

-

 • Mycket liten flex i urbeningskniven. 
 • Handtagen är stumma och passar inte en mindre hand.

Eka, slaktknivsset

Säljs som set och styckevis.
Innehåll: Slipstål, urbeningskniv (13 cm), flåkniv (13 cm) och bukkniv (7,5 cm).
Material: Rostfritt stål, Sandvik, 57–59 HRC.
Handtag: Ergonomiskt utformade i orange Polymer Santoprene.
Tillbehör: Hård förvaringsväska med plats för fem knivar. Extra knivar kan köpas till setet.
Pris: Ca 1 000 kr.
Info: eka-knivar.se

+

 • Gummihandtag med bra grepp.
 • Passar även en mindre hand. 
 • Bra knivväska för trygg förvaring.
 • Prisvärt.

-

 • Ganska liten flex i knivbladen.

Giesser

Säljs som set och styckevis. Setet levereras med bukkniv av annat märke.
Innehåll: Bukkniv från Frost (8 cm), smal flexibel urbeningskniv (15 cm), flåkniv (15 cm), allround styckkniv (18 cm) samt slipstål.
Material: Rostfritt stål.
Handtag: Ergonomiskt utformade av hårdplast.
Tillbehör: Nylonfodral.
Pris: Ca 1 500 kr.
Info: oqvist.se

+

 • Lätta knivar.
 • Lätt ruggade handtag för bra grepp. 
 • Passar även en mindre hand. 
 • Bra flex i knivbladen.

-

 • Medföljande bukkniv är spetsig och kan skada både styckare och kött.

Lundgrens skafferi, Stycka

Innehåll: Köttskrapa, urbeningskniv (15 cm), styckkniv (20 cm), slipstål, flåkniv (15 cm), filékniv (16 cm) och köttyxa (18 cm).
Material: Rostfritt stål, 54 HRC.
Handtag: Ergonomiskt utformat i gummi som suger fast i handen.
Tillbehör: Knivväska.
Pris: Ca 1 400 kr.
Info: lundgrensskafferi.se

+

 • Ett set som passar för slakt av större djur.
 • Innehåller många delar. 
 • Bra flex i styckkniven. 
 • Bra grepp med ruggad gummiyta.
 • Passar även en mindre hand.

-

 • Knivbladen är långa.

Morakniv, Huntingset Hi-Vis Orange

Säljs i set och styckevis.

Innehåll: Slipstål, flåkniv (13 cm) och styckkniv (12 cm).
Material: Rostfritt stål.
Handtag: Ergonomiskt utformade av plast. Finns för vänster- och högerhänta.
Tillbehör: Mjuk förvaringsväska med fack för varje kniv och slipstål.
Pris: Ca 1 060 kr.
Info: morakniv.se

+

 • Bra flex i knivbladen. 

-

 • Handtaget känns halt och stumt.
Håkan Bennetoft
Fler artiklar

Knivar för olika moment

Olika knivmodeller används vid olika moment av styckningen.

För att flå ett djur är två olika knivar användbara. Bukkniven, eller buköppnaren, finns i olika utförande. Samtliga har en trubbig och ibland rundad spets som följer under huden, bland annat längs benen utan att skada köttet. Därefter används en större flåkniv för att lossa skinnet från själva djurkroppen.

Den vanligaste flåkniven har en spets som är vinklad uppåt. Den finns i olika varianter där bredden och längden på bladet varierar. Denna kniv passar att skära med runt kotor och leder eller för att skära ut jämna skivor eller bitar av färskt kött.

Väljer du en mindre men mer spetsig kniv fungerar den utmärkt till att bena ur styckningsdelar som bringa eller lägg. Denna kniv bör ha ett mjukare blad, så kallat flexblad, för att vara följsam när man skär ur de olika styckningsdelarna.

Urbeningsknivar med svängt blad använder du till de finare uppgifterna som att putsa stekar, filéer och liknande fria från hinnor och fett.

 

Förvaring och skötsel

Förvara dina knivar säkert. Det är också viktigt att knivens egg inte rör vid något. Knivarna får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Använd gärna magnethållare på väggen, knivblock eller en bra lådinsats för att förhindra sammanstötning. Till flera knivset ingår ofta en väska eller liknande för säker förvaring tills det är dags för slakt och styckning.

En annan regel är att alltid diska knivarna för hand när du har använt dem och att torka av dem med en handduk. Det är lätt att underskatta det underhåll som krävs för att hålla slaktknivarna i bra skick.

Knivar ska både skärpas och slipas. Frekvensen på detta beror givetvis på användandet samt på stålets kvalitet. Vill du ha ett superskarpt blad för slakt som håller skärpan under en längre tid ska du välja rostfritt stål med hög kolhalt, annars kommer du att upptäcka att kniven kräver frekvent slipning.

De mest populära materialen för knivhandtag är plast, gummi eller stål eftersom de är enklast att rengöra. Trä- eller hornhandtag ger en mer lyxig och klassisk känsla, men kräver mer underhåll och är svårare att hålla rena från bakterier.