Vi är nog många som har svurit över dåliga slaktknivar när det har varit dags för styckning. De har kanske varit lite slöa och klumpiga för att kunna stycka med noggrannhet och utan svinn. Det som egentligen är själva målet med jakten har blivit en kämpig upplevelse. 

Dåliga eller slöa knivar gör arbetet betydligt svårare och ökar också risken för att man ska skära sig illa. Med en vass och välgjord kniv blir arbetet så mycket enklare och säkrare och köttsvinnet minskar. En bra slaktkniv ska vara personlig och passa just dig. Välj därför en välbalanserad kniv som har rätt vikt och längd för just dig och ett handtag som är skönt att greppa. 

Den som styckar själv vet säkert att bästa resultatet uppnås med riktiga slaktknivar av olika modeller som bukkniv (även kallad buköppnare), flåkniv, styckkniv, spetsig urbeningskniv eller en urbeningskniv med svängt blad. 

På senare tid har tillverkarna tagit fram knivset med flera av dessa slaktknivar samlade. Vi visar fem olika sådana set.

Viltstyckmästarens bästa tips!

Pontus Wrangel.

Pontus Wrangel arbetar sedan 25 år som professionell viltstyckare. Baserat på sin långa erfarenhet bjuder han här på några tips:

  • Många knivar på marknaden är för långa, ofta 10–18 cm. En bra längd är 13 cm. Det är främst spetsen på kniven som används och är man då nära är det lättare att styra. Med en längre kniv kommer man längre från slaktkroppen. 
  • Knivar med ett mjukare så kallat flexblad är att föredra. Det gör det lättare att följa benets utformning och på så sätt få ut allt kött. En flensad kniv har små gropar på knivbladet och används för att skära ut köttdetaljer utan att knivbladet suger fast i köttet. 
  • Välj gärna knivar som är medelhårda i stålet, så att du själv kan skärpa upp dem. Visserligen får jag skärpa mina knivar oftare, men i gengäld har jag en följsammare kniv att arbeta med.
  • Jag föredrar att köpa knivar styckevis i stället för hela set. Då kan jag själv välja de knivar som jag främst använder och inga knivar ligger kvar oanvända i förpackningen. Det blir också billigare.