Foto: Håkan Bennetoft

Första hjälpen för hunden

Antalet hundar som skadas av vilt under jakt ökar, och hundförare gör klokt i att alltid ha med sig någon form av första hjälpen för att snabbt kunna ta hand om hunden om olyckan är framme. Vi ger exempel på olika typer av första hjälpen-paket som finns att köpa, och ett som du själv kan packa ihop. Vi har också bett en veterinär och en djurskötare samt en erfaren hundförare att berätta vad du bör tänka på.
Foto: Håkan Bennetoft

Vildsvinsstammens utbredning i Sverige har skapat både förtjusning och en oro i jägarkåren. Med en snabbt växande vildsvinsstam får också fler möjlighet att jaga vildsvin. Men att jaga vildsvin helt utan erfarenhet, träning i vildsvinshägn eller liknande kan få tråkiga konsekvenser. Det finns inga generella lösningar, både hundar och förare behöver träning för att klara vildsvinsjakten på ett etiskt och effektivt sätt. Allt för att minska risken för skador på både hund och människa. 

Det är alltså främst under vildsvinsjakt som skador sker, men det händer även att älgen sparkar hunden eller att annat klövvilt stångas. Men de värsta skadorna orsakas av vildsvin. Stick- och bitskador är vanliga och kan perforera brösthåla, lungor, buk eller ändtarm. Något som kan ske även om skyddsväst används. Under brunstperioden ska man som hundförare vara extra observant då både suggor och galtar är mer aktiva och lättstörda.

Testade produkter

Lifesystems Mountain Leader First Aid Kit

En medelstor väska som väger 700 g och innehåller över 50 delar. Lätt att bära med, men passar även i jaktbilen och stugan.

Innehåll: Första hjälpen-guide, sex säkerhetsnålar, pincett, två saxar, ljusstav, termometer, två par handskar, två olika stora elastiska bandage, förbandsduk, två gasbindor, åtta rengöringsservetter, Micropore-tejp, tejp med zinkoxid, vanlig förbandstejp, tio bomullspads, brännskadegel, plåster i olika storlek, tre självhäftande bandage, plåster, strips, skavsårsplåster och ögonplåster.
Pris: Ca 590 kr.
Kontakt: generalprepper.se.

Cederroths First Aid Kit X-large

En väska som passar för det stora jaktlaget. Innehåller även en värmefilt, vilken är bra att till exempel linda in hunden i vid allvarligare skada.

Innehåll: Sju blodstoppare, 85 plåster,
tio sårtvättare, två mjuka bandage, andningsmask, fyra handrengöring och fyra handskar, räddningsfilt, två elastiska bindor, tre metalliserade kompresser, två fästnät, brännskadegel, cold pack, ögonspray, sax, pincett och första hjälpen-instruktion.
Pris: Ca 1 770 kr.
Kontakt: cederroth.com.

Brandfasts förbandsväska jakthund

En medelstor väska som passar att bära i ryggsäcken, ha i jaktstugan eller i bilen.

Innehåll: Klädsax, fingerförband, två kombiförband, plastplåster, fyra par skyddshandskar, koksalt, fyra sterila kompresser, två klisterlindor, en pincett, två sårtejp, tio sårtvättare samt instruktioner för vård.
Pris: Ca 620 kr.
Kontakt: brandfast.nu.

Neverlost first aid extreme

Mindre väska med utrustning för sår på både människa och hund. Passar i bältet. 

Innehåll: Gummihandskar, fem små flaskor med sårrengöring, tio stora kompresser och två rullar självhäftande bandage.
Pris: Ca 345 kr.
Kontakt: neverlostgear.com.

ProAid förbandsväska jakthund

En större väska för akuta skador i samband med jakt. För små sår till större.

Innehåll: Handskar, sårtvättare, våtservetter för rengöring, koksaltlösning i sprutflaska, pincett, klädsax, kombiförband, fingerförband, klisterlinda, sterila kompresser, plåster och sårtejp.
Pris: Ca 400 kr.
Kontakt: forstahjalpencentrum.se.

Första hjälpen till hunden som du packar själv

Med en kombination av ett mindre första hjälpen-kit och ett eget första hjälpen-paket kan man hjälpa både en skadad hund och jägare.

Innehåll: Två små och två större rena handdukar, två rena lindor, två klisterlindor, överlevnadsfilt eller bubbelplast för att hålla värmen och undvika nedkylning.
Pris: Ca 200 kr plus eventuell kostnad för handdukar.

Håkan Bennetoft
Fler artiklar

Var förberedd med första förband

Oavsett om du är hundförare eller jägare utan hund är det viktigt att ha tillgång till första förband. Om man själv råkar skada sig under en strapatsrik jakt, om jaktkompisen gör det eller om en hund råkar illa ut är det viktigt att snabbt sköta om skadan. Det finns gott om färdiga förbandskit att köpa på marknaden. Speciellt framtagna lösningar riktade till just hundföraren att ha med i ryggsäcken eller i jaktstugan, men också små lätta väskor som bara innehåller det allra nödvändigaste och som går att bära i bältet. Priserna varierar från någon hundralapp till dryga tusenlappen, beroende på innehåll, omfattning och ändamål. Satsa gärna på en större förbandslåda att ha i jaktbilen eller i jaktstugan, men se alltid till att ha bandage, en ren handduk och en överlevnadsfilt med i ryggsäcken och gärna en mindre förbandsväska. Med det klarar du också tuffare vildsvinsskador på en hund som snabbt behöver tryckförband för att stoppa en blödning innan hunden transporteras till veterinär. Här har vi samlat några exempel på produkter av olika storlek och pris som kan vara bra att ha om olyckan är framme. Flera av försäkringsbolagen och veterinärklinikerna tillhandahåller också första hjälpen-produkter som finns att köpa på nätet eller i butik.