Det funkar inte med blommor för att locka grävlingar i fällan – men väl med marknadens doftmedel.
Foto: Håkan Bennetoft och Shutterstock

Locka fram viltet med djurens eget doftspråk

Att hitta naturens egna dofter är ett framgångsrikt recept som använts genom århundraden för att både fånga och stöta bort vilt. Därför finns i dag både naturliga och kemiskt framställda doft- och lockmedel. Vi visar några av marknadens mest populära.
Foto: Håkan Bennetoft och Shutterstock

En åtel eller foderplats är knappast komplett utan någon form av aktivt doftämne som förväntas ha en magisk dragningskraft. När vildsvinsstammen breder ut sig är lockmedel ett populärt sätt att få till en effektiv inlockning. Inte minst för att störa mindre och inte ställa till skador i jordbruket. I dag används även doftmedel för att skapa en motsatt effekt det vill säga stöta bort vilt från sitt primärområde. Det vanligaste är nog syntetiskt vargurin.

Bloddoft fyller en viktig funktion inom djurriket. Den kan vägleda rovdjur till ett skadat byte, men också varna bytesdjur för att rovdjur är i närheten. 

Det är skillnad mellan doft- och lockmedel. Doftmedel är oftast ett medel som förstärker djurens egna doftkörtlar medan lockmedel är dofter som ska påminna om till exempel mat eller kadaver.

Lockmedel är en fysisk produkt, exempelvis en fågelvinge, fjädrar, kadaver, torkad gädda eller honung. Ett lockmedel ökar nyfikenheten och väcker både nosens och ögats uppmärksamhet.

Lukten viktigaste sinnet för många däggdjur

De flesta vilda djur har många luktreceptorer och ett välutvecklat luktsinne i jämförelse med oss människor. För de flesta däggdjur är luktsinnet det viktigaste sinnet. Lukter och minnen behandlas i den äldsta delen av hjärnan (reptilhjärnan) och de dofter som djuren känner igen ger dem smakliga minnen. Oavsett om det är naturliga ämnen eller syntetiskt framställda dofter har de samma motiv.

Antalet doft- och lockmedelsalternativ ökar hela tiden, och det handlar inte bara om kraftiga doftämnen utan även medel som blandas direkt i fodret för att förstärka foderdoften. 

Det vanligaste medlet för att locka till sig vildsvin är vanlig trätjära. Det är dock viktigt att inte använda sig av utspädd tjära som kan innehålla fotogen, terpentin eller kemikalier av något slag som inte hör ihop med viltkött. För vildsvinen ska ju till slut hamna på tallriken.

Beta inte för mycket

Det vanligaste felet man gör när det inte fungerar är att man är för ivrig och ”betar” i för mycket. Jag minns när jag fick ett tips att använda surströmming för att locka vildsvin till en gammal åtelplats som inte hade använts på länge. Jag tror inte att det har dykt upp några vildsvin på den foderplatsen än, och jag fick byta bilklädsel efteråt då hustrun vägrade gå in i bilen efter att jag varit ovarsam med innehållet i burken. 

Det handlar om att vara kreativ när det inte fungerar och det finns alltid något som fungerar bättre än ett annat medel. Man kan jämföra med myggmedel som fungerar olika på olika personer. Likadant är det med doftmedel. Ett medel som fungerar utmärkt på en jaktmark kan fungera betydligt sämre på en annan.

Djuren har oftast ett så kallat hemområde/revir som de bevakar och när det kommer en ny doft måste den undersökas. En naturlig doft ger ett naturligt uppträdande hos de lockade djuren. 

När du gör en lockplats ska du tänka attraktiv yta där flera djurslag har nytta av att besöka platsen. Undvik områden med stora stenar eller där det är alltför kuperat. 

Den stora marknaden för lock- och doftmedel finns i USA och Kanada. Där tillverkas också många av de doftmedel som finns på marknaden. Men några svenska entreprenörer har slagit sig in på marknaden med sina produkter och kunskaper. Här får du deras bästa tips och råd för att lyckas med doftmedel och fällfångst. 

På marknaden, och framförallt inom näthandel, finns ett stort utbud av doftmedel. Vilket som passar bäst är en smaksak och en fråga om vilket slags djur man ska locka in, samt om det är i en fälla eller på en åtelplats. Vi visar exempel på några vanliga produkter och dess funktioner.

Testade produkter

Smäll 270

Innehåll: Svensk vegetabilisk olja och doftämnen.
Förvaring: Mörkt och svalt.
Volym: 500 ml.
Pris: Ca 150 kr.
Info: smell.nu

Smäll Anis

Innehåll: Anisolja med fryshävare.
Förvaring: Mörkt, ej under 15°. Anisolja fryser normalt vid 15°, men med fryshävare klarar oljan ner mot 0°. Värm flaskan i handen om oljan stelnat.
Volym: 50 ml (droppflaska).
Pris: Ca 100 kr.
Info: smell.nu

Smäll
Smäll är en svensk producent av foderförbättrare. Syftet är att skapa intresse hos vildsvinen utan att fodra mycket. Det finns flera olika ”kalibrar” med doft av choklad/chili, vanilj och hasselnöt. Blanda 5 cl i en 10-litershink med spannmål, majs eller ärtor och strö där du önskar att grisarna ska hålla till. Anis är en lockande doft för vildsvinen och används sparsamt som komplement till andra lockmedel eller för sig själv. Anis säljs både i torkad form, som sprej och droppflaska. Någon liten droppe räcker för att grisarna ska känna doften. Droppa på saltsten, vid foderplatsen eller på en trasa som hängs upp för att doften lättare ska bäras i vinden.

Trixie kattmyntaspray

Innehåll: Vatten, olja av kattmynta, methylisothiazolinone och methylisothiazolinone.
Förvaring: Rumstemperatur, oåtkomligt för barn.
Volym: 175 ml.
Pris: Ca 39 kr.
Info: trixie.se

Kattmynta
Extrakt av kattmynta eller valeriana är doftmedel som lockar katter. De kan användas för att underlätta vid inventering eller fotografering av lo, eller för att fånga in vilda huskatter.

Åseletrappern lockmedel

Innehåll: Älgblod och bävergäll.
Förvaring: Svalt för att undvika jäsning.
Volym: 20 ml.
Pris: Ca 120 kr.
Info: aseletrappern.se

Åseletrappern
Tillverkar doftmedel av naturliga produkter. Droppa några droppar doftmedel på en bomullstuss eller direkt i fällan för att fånga mård, mink, räv och grävling.

Alces spray vildsvinstjära

Innehåll: Trätjära och etanol som gör tjäran lättflytande. Butan/propan och dimetyleter används som drivgas.
Förvaring: Svalt, oåtkomligt för barn.
Volym: 500 ml.
Pris: Ca 135 kr.
Info: interjakt.com

Trätjära
Det finns flera olika typer av tjära. Trätjära utvinns ur tallar och lövträd. En äkta trätjära är klibbig under lång tid. Vissa produkter är utspädda med exempelvis terpentin, fotogen eller linolja. Dessa har betydligt kortare torktid och är inte miljövänliga. Det är främst för att locka vildsvin som tjära används. Erfarna jägare menar att den bästa tjäran för lock görs av bok. Trätjäran penslas på träd och stubbar i närheten av en foderplats.

Trappern Doftlockmedel

Innehåll: Tjäderblod, gamla knipägg och bävergäll.
Förvaring: Svalt.
Volym: 25 ml.
Pris: Ca 60 kr.
Info: trappern.se

Trappern
Tillverkar doftmedel av naturliga produkter som får jäsa under lång tid. Använd mycket små mängder utanför fällan, inte i, där ska färskt lockbete ligga.
Medlet används för att locka lo, räv, mård, mink och grävling.

Idéverkstaden doftmedel

Innehåll: Hemligt
Förvaring: Svalt.
Volym: 20 ml.
Pris: Ca 70 kr.
Info: ideverkstaden.com

Idéverkstaden
Företaget tillverkar koncentrerat doftmedel av naturliga produkter. Doftmedlet lockar mård, mink och räv och används mycket sparsamt i och utanför fällan.

Håkan Bennetoft
Fler artiklar