Foto: Håkan Bennetoft

Stekhällen passar för både jakt och fest

Att laga mat utomhus tillsammans på en stekhäll blir gärna en avslappnad och inkluderande tillställning. Och med bra råvaror lagar du allehanda läckerheter och serverar direkt från hällen. Både trevligt och praktiskt, alltså. Vi har testat sex olika stekhällar i prisklass från 630 till 1 500 kronor.
Foto: Håkan Bennetoft

En stekhäll är ett utmärkt alternativ till grillen. Samtidigt har den, beroende på modell, fler användningsområden, som exempelvis att steka, woka eller fritera maten i. De hällar som vi har valt att testa är alla formade som en stor stekpanna med en större eller mindre skålning. Materialen är oftast varmvalsat stål eller gjutjärn.
En av stekhällens fördelar är den stora ytan som ofta rymmer mer än man tror, men också ger möjlighet att tillaga fler saker samtidigt. Det finns få begränsningar för vad du kan laga. Allt som ska hettas upp fungerar på en stekhäll. Vill du koka eller värma en gryta kan dock en mer skålformad häll vara mer lämpad än de mer plana alternativen. Alla dagens måltider passar också att laga på hällen, bacon kan till exempel stekas på ena sidan och äggen på den andra redan till frukost.

Används över öppen eld

De stekhällar som vi har testat kan alla användas över öppen eld likväl som över en gasolbrännare anpassad efter hällens dimension, då gärna med två stekzoner för att enklare kunna reglera värmen. De lite mindre hällarna av stål kan med fördel tas med ut i naturen på vandringen eller campingen. De är lättare, och väljer man minsta storleken är det några kilo extra last utanpå ryggsäcken. Ska stekhällen bara stå hemma i trädgården eller utanför jaktstugan spelar det egentligen ingen roll om den är gjord i varmvalsat stål eller gjutjärn, eller hur stor den är i diameter. Då är det viktigare att tänka på antalet personer som man vanligen lagar mat till.

De flesta hällarna finns i olika storlek, allt från 48 till 100 cm i diameter, och passar därmed flera ändamål. Den minsta på 48 cm lämpar sig bäst för den rörlige jägaren eller det mindre sällskapet med tillagning för 2–4 personer. Den vanligaste storleken, som passar en familj på 4–6 personer bäst, är 58 cm i diameter. Den är liksom sin mindre kompis lätt att flytta, och kan gärna ställas mitt på bordet för servering. 78 cm-hällen passar för ett större sällskap på 10–12 personer och är relativt lätt om den är gjord i varmvalsad plåt. Den kan med fördel användas på en gasolbrännare. Det kan även den största hällen, med en diameter på 100 cm, som passar för det stora jaktlaget och kan servera upp till 20–30 personer.

Olika material

Det är främst varmvalsat stål eller gjutjärn som används i stekhällar. Varmvalsat stål har vanligtvis en tjocklek på 3–5 mm. Men undantag finns, till exempel Grillsymbols stålhäll som är 8 mm tjock. De tunnare varmvalsade stålhällarna är relativt lätta att hantera och fördelar värmen bra, men de bränner lätt maten om elden är för kraftig. Hällar av gjutjärn är gedigna, fördelar värmen väl och behåller värmen länge i materialet. En gjutjärnshäll kan med rätt hantering hålla länge och även gå i arv. Den blir bättre ju mer den används. Nackdelen är vikten. Även en lite mindre häll väger för mycket för att bära med sig utanpå en ryggsäck.

Oavsett om stekhällen är av stål eller gjutjärn ska den bara rengöras med varmt vatten och möjligen en skrubb eller borste. Använd inte diskmedel som torkar ut ytan och sliter ut hällen snabbare. Ett annat enkelt sätt att snabbt rengöra hällen är att, medan den är varm och ännu står över den falnande elden, hälla i neutral olja. Kör runt oljan ut på kanterna och skrapa med en stekspade. Vicka hällen så att oljan rinner ur. På så sätt rengörs och oljas hällen in på samma gång. Låt svalna och ställ undan till nästa måltid. Oljan håller rosten borta om pannan förvaras i ett kallt förråd. Gör gärna på samma sätt i samband med att pannan ska användas igen. Då blir den ren innan maten läggs i för tillagning. 

Så testade vi

Hällarna monterades enligt anvisning, om sådan fanns, och hanteringen bedömdes. Hällarna rengjordes och oljades in enligt generella råd. Volymen och vikten uppmättes. Vi gjorde därefter stekprov på hällarna med både kraftig och falnade värme. Avslutningsvis gjorde vi en bedömning av om pannorna hade påverkats av hettan, om de till exempel hade slagit sig. Betygen för de olika delmomenten är sammanräknade och satta på en skala från 1 till 10, där 10 är bäst.

Slutsats

Alla stekhällar fyller sin funktion och lämnar ingen missnöjd. Det som avgör det enskilda valet är hur och var man tänker använda stekhällen. Eftersom stekhällar inte är så dyra i inköp kan man med fördel ha flera i olika material och storlek. 

Testade produkter

Espegard

En plan gjutjärnshäll med en liten kant som håller vätskan kvar på hällen. Tre tunna, men stabila, ben som skruvas fast i hällen. Passar att använda över eld och gasol. Svag skålning.

Material: Gjutjärn, ca 8 mm (ej angivet, utan uppmätt).
Vikt: 7,4 kg.
Volym: Ca 3 liter.
Storlek: 45 cm i diameter.
Antal portioner: 2–6.
Bruksanvisning: Utförlig beskrivning på engelska och norska medföljer.
Pris: Ca 650 kr.
Info: espegard.se.

Betyg:

+

 • Liten, nätt och ganska lätt panna som passar att hänga på ryggsäcken för matlagning under jakt.
 • Håller värmen bra.
 • Jämn stekyta ges över hela hällen.

-

 • Små handtag.

Grillsymbol Wild Chefset

Större häll med en gallerförsedd öppning i mitten för kokning eller grillning av mindre matbitar. Stabil konstruktion på rejäla ben. Plan stekyta och hålet i mitten håller isär maten som tillagas. Höga kanter. Finns även med diametrarna 46 respektive 72 cm.

Material: Stål, 8 mm.
Vikt: Ca 9 kg.
Volym: Ca 8 liter.
Storlek: 58 cm i diameter.
Antal portioner: 8–12.
Bruksanvisning: Nej. Information finns på webbplatsen.
Pris: Ca 1 290 kr.
Info: grillsymbol.se.

Betyg:

+

 • Djupa kanter ger möjlighet att laga mat till många. 
 • Stål håller värmen väl och sprider sig snabbt till hela hällen. 
 • Många möjligheter. Passar för att steka, koka och grilla.

-

 • Tung. 
 • Svårt att tillaga rätter som ska blandas och röras om. 

Hällmark stekhäll 58

En tunn och ganska lätt häll med rejäla handtag. Tre tunna ben som fästs på hällens undersida. Passar att använda över eld och på gasolbrännare. Svag skålning. Finns även med diametrarna 48, 78 respektive 98 cm.

Material: Varmvalsat stål, 3 mm. Kromade spiralhandtag.
Vikt: 7,6 kg.
Volym: Drygt 3,5 liter.
Storlek: 58 cm i diameter.
Antal portioner: Ca 6.
Bruksanvisning: Nej.
Pris: Från ca 630 kr.
Info: hallmark.nu.

 

Betyg:

+

 • Lätt, trots storleken.
 • Rejäla handtag.
 • Blir fort väldigt varm.
 • En mindre modell som passar bra för jaktäventyret.

-

 • Tunn plåt och tunna ben ger en instabil känsla. 
 • Lätt att maten bränns vid om elden är för kraftig.
 • Skrapigt, plåtligt ljud vid omrörning.

Muurikka

Ett välkänt varumärke. Hällen är tunn och handtagen små. Tre tunna ben som fästs på hällens undersida. Kortast ben i testet. Svag skålning som gör att hällen rymmer mycket. Finns även med diametrarna 48 respektive 78 cm.

Material: Varmvalsad plåt, 3 mm.
Vikt: 7,5 kg.
Volym: Drygt 4 liter.
Storlek: 58 cm i diameter.
Antal portioner: 6–8.
Bruksanvisning: Nej.
Pris: Ca 1 400 kr.
Info: muurikka.se.

Betyg:

+

 • Stor yta som rymmer mycket.
 • Jämn stekyta över hela hällen.

-

 • Kan för den ovane vara svårt att hålla kvar maten på hällen, då det inte finns någon kant.
 • Små handtag.
 • De korta benen gör det svårt att efterhand fylla på ved under hällen.

PanGourmet

En djupt skålformad häll med fyra handtag och tre justerbara ben. Hällen har en djup skålning. Finns även med diametrarna 60 respektive 85 cm.

Material: Gjutjärn, 6 mm.
Vikt: 11 kg.
Volym: Ca 6 liter.
Storlek: 50 cm i diameter.
Antal portioner: 6–12, beroende på vad som lagas. En gryta för 12 personer kan utan problem värmas i den rymliga hällen.
Bruksanvisning: Nej.
Pris: Ca 1 500 kr.
Info: gourmetpannan.se.

Betyg:

+

 • Djup skålformning som passar för wok, paella och fritering för ett större sällskap.
 • Fyra handtag underlättar hantering, men kan också användas för att hänga upp hällen över elden.
 • Bra, stabila och justerbara ben.
 • Väska medföljer som underlättar hantering och förvaring.

-

 • Tung.
 • Skrapigt, plåtligt ljud vid omrörning.

Röda Stjärnan

Skålformad stekhäll med djup skålning, som gör att den rymmer mycket. Påminner om en vanlig stor stekpanna i utformningen.

Material: Järn och ben i stål.
Vikt: Ca 4,7 kg.
Storlek: 43 cm i diameter.
Volym: Ca 5 liter.
Antal portioner: 6–10.
Bruksanvisning: Ja, på tyska och engelska.
Pris: Ca 650 kr.
Info: rodastjarnan.com.

Betyg:

+

 • Trevlig form som passar att steka, fritera, woka och koka i. 
 • Utmärkt för paella. 
 • Lättast.

-

 • Blir väldigt varm och bränner maten lätt om elden är kraftig.
 • Skrapigt, plåtigt ljud vid omrörning.
Fler artiklar