Ull är ett klassiskt material som ofta återfinns i jägarens garderob, kanske främst i underställ, men även i ytterkläder och ryggsäckar. Det har temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla. Om vintern är ull värmeisolerande, medan tunna ullplagg kan användas året om då materialet andas och har en svalkande effekt. Ull anses även ha inflammationshämmande och bakteriehämmande egenskaper. 

Filtade ullmaterial har under lång tid kallats vadmal, tweed och loden. Den första kända person som bar vadmal i våra trakter torde vara Bockstensmannen på 1300-talet.

Vadmal är ett valkat ylletyg som är nästan helt vind- och vattentätt. Ändå andas det ut svett och fukt från kroppen som ett modernt membrantyg. Det vävda tyget av ull har behandlats i en vadmalsstamp där det har valkats eller stampats ihop av vatten och rörelse. Garnet som används ska vara av minst 50 procent spunnen ull. Det ger ett tätt, varmt och vattenavstötande tyg som är slitstarkare än ylletyg utan mekanisk bearbetning. I dag blandas oftast en liten del syntet in i tyget för att få bättre hållfasthet och för att hålla formen.

Värmer alltid

Bland jägare har det alltid funnits olika läger om lämpligheten avseende vadmal. Fördelen är att du alltid har ett tyg mot kroppen som värmer.

Som hos alla material finns det skillnader i kvaliteten mellan olika tillverkare. Det är ingen tvekan om att en lång dag i skogen med hällregn skapar några extra kilo att bära hem och att det kan vara svårt att få kläderna att torka till dagen efter. Vissa tillverkare av ytterkläder har valt att förse sina plagg med vattentäta membran vilket gör plagget något tyngre från början men du tjänar på det i slutänden – inte minst en regnig och blöt dag.

Det bästa sättet att vårda ullkläder är att tvätta dem så lite som möjligt. Ull tvättar sig själv i viss mån och bästa sättet att rengöra dem på är att hänga dem ute på vädring. Då försvinner dålig lukt ganska snabbt. Men ullplagg går att tvätta. Följ tvättråden till punkt och pricka, annars kan det bli en förödande upptäckt när tvätten är klar och klädesplagget har krympt till dockstorlek.

Priset på jaktställ är generellt ganska högt liksom på vadmal. Och som jägare önskar man ofta olika plagg för olika situationer. Fördelen med vadmal är att materialet kan användas året om. Det kan vara bra att välja ett tunnare material, det är lättare att bära och lämpar sig bättre för den rörlige jägaren och kan användas redan tidigt på hösten.

En bra egenskap hos vadmal, jämfört med moderna material som ger mycket värme/isolering per vikt, är tåligheten mot glödsprätt och eld. Därför är det inte ovanligt att ull förekommer i skyddskläder. 

Så testade vi

Plaggen har provats av tre olika personer under jakt i både blåst, kyla och lättare regn. Jägarna har både gått som hundförare och suttit på pass med plaggen.

Betygen är satta på en skala 1–10, där 10 är bäst. 

Slutsats

Alla plaggen har upplevts som varma och skyddande mot blåst på passet. I hundförarsituationen har Chevalier, Edvardson och Swedteams plagg känts smidiga, följsamma och tysta utan att man blir för varm. Micklagård och Jagdhunds ställ lämpar sig när man är mindre rörlig.

Alla plagg fungerar bra i lättare regn, avvisar vatten till en början, men i ihållande regn behövs regnskydd om man inte vill samla på sig extra vikt. Värmen hålls kvar ändå.

Tillverkarna har både dam- och herrmodeller. Endast Jagdhund har jaktställ för dam i loden/vadmal i sitt sortiment. Övriga har herrmodeller som i mindre storlekar kan användas av dam, men då utan kvinnlig passform. Hos Micklagård kan man måttbeställa.