Värmevästar har blivit populära bland oss som gillar jakt och utomhusaktiviteter. De extra klädeslagren som behövs under kalla och frostiga dagar när man sitter på pass kan orsaka en del svårigheter när det är dags för anläggning. Om man å andra sidan inte har tillräckligt med varma kläder riskerar kylan att krypa inpå märgen efter en stund och man blir stel. En bra innovation är därför den uppvärmda värmevästen som är utformad för att ge komfortabel värme utan besvärliga extra lager. 

En bra värmeväst ger anpassad värme under lång tid i alla väder. Värmen främjar det allmänna välbefinnandet och håller blodcirkulationen i gång, samt lindrar onödiga spänningar i kroppen. Konstruktionen bygger på tunna trådar med lågspänning, och kan inte orsaka användaren någon skada. Eltrådarna är dolda i plagget och skyddas av ett vattentätt membran. 

Värmevästar finns i flera utföranden: med hög hals eller v- ringning, tunna eller vadderade beroende på om man önskar bära västen nära kroppen eller utanpå tröjan. De vanligaste materialen i värmevästar är polyester och nylon.

Så testade vi

Västarna användes under några kyliga höstdagar av fem personer med olika kroppsbyggnad. Vi har därefter betygsatt funktion och passform hos plaggen, samt tittat närmare på produkt-
information och material. Betygen har vägts samman och satts på en 10-gradig skala, där 10 är bäst. 

Slutsats

Samtliga västar fyller sin funktion och ger användaren värme. Värmemembranens placering varierar dock. Testpatrullen föredrog västar med värme i svanken – något som känns extra skönt när en kylig vind ligger på. Riktigt kalla dagar håller västarna med hög krage värmen bäst.

En tunn, hudnära väst är smidig och kan lätt användas under tröjor och jackor. Dessa passar också att bära inomhus för frusna. De vadderade västarna ger extra värme även när inte värmemembranen är på. 

I västen från Deerhunter sitter batteriet i innerfickan, vilket resulterade i värmetapp när testanvändaren bytte batteri.