Foto: Håkan Bennetoft

Västar som skyddar din vildsvinshund

Vildsvin finns numera i stora delar av Sverige och i takt med utbredningen har behovet av skyddsvästar för jakthundar ökat. En väst kan många gånger vara skillnaden på liv och död för hunden. Läs vår guide där vi har samlat nyttig information och köpråd, samt visar exempel på sex skyddsvästar.
Foto: Håkan Bennetoft

Det finns många detaljer att ta hänsyn till inför köpet av en skyddsväst som ska passa just din jakthund. För att hundens rörlighet inte ska påverkas är det till exempel viktigt att västen sitter bra. Den ska varken vara för stor eller för liten, den får inte skava eller ha för stora glipor. En dåligt anpassad väst skyddar inte som den ska och kan göra det svårt för hunden att parera en attack.

De vanligaste skadorna åsamkade av vildsvin är skärskador från betar. Dessa kan skapa punkteringsskador, allvarliga blödningar och inte sällan efterkommande infektioner. Krosskador, som oftast drabbar större hundar, är också vanliga. 

Skyddsvästarna i denna guide är i första hand avsedda för att skydda hunden mot vildsvinsskador. Men västarna kan även skydda mot rivsår från grenar och kvistar, öka synbarheten samt fungera som förvaring för pejlhalsband.

När du ska köpa en väst bör du vara extra noggrann med hur du mäter hunden och ta del av de instruktioner som tillverkarna ger. Det är bra om du har möjlighet att ta med hunden till butiken eller tillverkaren och prova västen. Om det inte går – kontakta återförsäljaren, alternativt tillverkaren, och fråga för vilken ras som västen främst är anpassad. 

Den optimala skyddsvästen täcker alla vitala delar av hunden, från hals och rygg till övre delen av bakbenen, samtidigt som den ger hunden fri rörlighet.

Det är en fördel om västen kan justeras något i storlek, då det händer att hundens kroppsform ändras under säsongen.

Har du en hund med stor kampvilja bör du satsa på en väst med flera skyddande lager av fibrer och som väl täcker både nacke och bakdel. Har du en försiktigare hund, som inte gärna tar kampen direkt med vildsvin, kan en något enklare väst fungera. 

+

 • Syddar mot direktangrepp från vildsvin.
 • Skyddar mot rivskador från olika föremål i naturen.
 • Hunden syns tydligare för omgivningen i signalfärg och med reflexer.
 • Ett bra ställe att även placera pejl eller kamera.
 • Ger värme på vintern.
 • Ger viss flythjälp om det finns flytmaterial i tyget.

-

 • Hunden måste vänja sig vid västen, vilket för vissa kan vara svårt.
 • Är passformen inte optimal blir hunden mer orörlig och hinner inte parera en direktattack.
 • Risk för att hunden fastnar i vattendrag, grenar eller annat olämpligt.
 • Otymplig och tung om den suger åt sig väta.
 • Varm under tidig höst.

Slutsats

Västarna har i första hand provats utifrån ett brukarperspektiv, det vill säga vi har tittat på material, smidighet och följsamhet för hunden, samt hur genomtänkta de är i utformning. 

För att kunna jämföra västarna sinsemellan valde vi att beställa passande väst till en och samma hund.

Alla västar utom en uppfyller de krav på material och utformning som ”normaljägaren” kan ha. För den hängivne vildsvinsjägaren är valet av väst extra viktigt då hunden oftare utsätts för risker.

Enligt erfarna jägare är UHMWPE att föredra gentemot aramidfiber i en skyddsväst för vildsvinshundar. Dels för att UHMWPE står emot större penetration, och dels för att materialet har en lägre densitet vilket ger en lättare produkt. UHMWPE är dessutom helt sluten och kan därför inte ta upp vatten.

Står man inför valet av väst är säkerhet och passform oerhört viktigt, och då har troligtvis priset på västen mindre betydelse.

Testade produkter

Swevest skyddsväst Orka

Material: Västen är gjord av polyethylenmaterial armerat med Dyneema-fibrer (UHMWPE) med tvärsoch längsgående trådar i två lager, sammansatt så att materialet blir vattentätt. Materialet blir mjukare med tiden, men det påverkar inte funktionen.
Tvättanvisning: 40 grader.
Vattentät: Ja, både foder och ytskikt.
Utformning/funktion: En heltäckande och kraftig väst som skyddar både nacke, bakdel och lår med ett flexibelt material runt låren. Finns med olika skydd för tik och hanhund. Västen är mjuk och formbar. Den har ingen extra flytkraft, men materialet suger heller inte åt sig vatten. Västen sätts ihop på ryggen med kraftiga dragkedjor och kardborreband med extra tryckknappar.
Färgfunktion: Västen har olika färgkombinationer för att jägaren lättare ska se vilket håll hunden står åt. Orange på bakdelen, blå på vänster sida och gul på höger. Mitt på sidorna sitter reflexband som förstärker synligheten.
Gps-ficka: Nej.
Vikt: Ca 1 kg.
Storlekar: Small, medium, large och X-large. Varje storlek kan justeras ca 10 cm i omkrets med tre parallella dragkedjor på västens ovansida. Om västen behöver justeras ytterligare runt benen efter inköp och användning syr Swevest om efter önskemål.
Pris: Ca 4 000 kr.
Info: swevest.se.

+

 • Lätt att ta på och av. 
 • Mjuk och följsam utan hårda sömmar eller kanter. 
 • Bra elastiskt skydd för bakpartiet som följer låret väl.

-

 • Kan bli väl varm att bära i varmt väder.

Engelsons Pro

Material: Para-aramid i tre lager med fibrer i olika tjocklek lagda åt olika håll. Yttermaterial av 100 procent polyester. Knappar av rostfritt stål.
Tvättanvisning: 40 grader.
Vattentät: Nej, men vattenavvisande.
Utformning/funktion: En heltäckande och tunn väst som skyddar nacke och delar av lårens utsida. Västen är mjuk och formbar. Kraftiga kardborreband och rostfria tryckknappar håller ihop västen över rygg och front.
Färgfunktion: Västen har olika färgkombinationer för att visa hundens riktning med blå färg på vänster sida och orange signalfärg på höger. Mitt på sitter ett brett reflexband som förstärker synligheten.
Gps-ficka: Ja, anpassad för Garmin T5.
Vikt: Ca 600 g.
Storlekar: X-small, small, medium, large och X-large. Varje storlek kan justeras i tre olika lägen med hjälp av tryckknappar.
Pris: Ca 1 600–2 000 kr beroende på storlek.
Info: engelsons.se.

+

 • Lätt och smidig. 
 • Mjuk i sömmar och kantband. 

-

 • Endast kardborreband håller samman västen. 
 • Tunn och funkar troligen bäst vid riv- och skärsår.

Arxus GPS Dog Kevlar

Material: Aramidfiber (kevlar) och ett stretchigt nylonmaterial kallat cordura.
Tvättanvisning: 60 grader.
Vattentät: Nej.
Utformning/funktion: En tunn och följsam väst som inte ska klassas som en vildsvinsväst, utan den skyddar främst mot skär- och rispskador. Passar hundar som inte söker aktiv närkontakt. Inga skydd för nacke eller bakdel finns. Mjuka detaljer runt nacke och ben. Tyget andas, vilket gör västen bärbar även varma dagar.
Färgfunktion: Västen har ingen färgfunktion. Hunden synliggörs med orangea detaljer och reflexband på en svart väst.
Gps-ficka: Ja.
Vikt: Ca 600 g.
Storlekar: X-small, small, medium, large, X-large och XX-large.
Pris: Ca 1 500 kr.
Info: arxus.se.

+

 • Tyget andas. 
 • Stor rörlighet, då västen är tunn och sitter som en tajt tröja.

-

 • Skyddar endast bål och rygg mot i första hand rivskador.
 • Ingen vildsvinsväst.

Tuskproof

Material: Västen är gjord av polyethylenmaterial armerat med Dyneema-fibrer (UHMWPE) med tre lager tvärs- och längsgående trådar samt fem lager över bröstet. Materialet är lätt och smidigt och tar inte åt sig vatten. Yttermaterialet är gjort av slittåligt nylon, cordura.
Tvättanvisning: 40 grader.
Vattentät: Västen suger inte åt sig vatten och tynger därför inte ner en simmande hund.
Utformning/funktion: En kraftig, heltäckande väst som skyddar både nacke och hundens bakdel. Västen är mjuk och formbar, men tål tuffa tag. Vikt läggs vid passformen, så att västen inte hindrar hundens rörelser. Den ska täcka maximal kroppsyta för att ge bästa skydd, och passformen kan därför justeras.
Färgfunktion: Västen har olika färgkombinationer för att visa hundens riktning. Röd fram och gul bak samt blå på mitten. Reflexband gör hunden synlig från flera håll.
Gps-ficka: Nej.
Vikt: Ca 1 kg.
Storlekar: X-small, small, medium, large och X-large. Västen kan justeras i bröstomfång, rygglängd, bog- och nackomfång, vilket underlättar användande på flera olika hundar i ungefär samma storlek. Kan även måttbeställas.
Pris: 4 300–5 200 kr beroende på storlek.
Info: tuskproof.se.

+

 • Kraftig heltäckande väst
 • Tål tuffa tag. 
 • Bra justeringsmöjligheter
 • Möjlighet att köpa till vargstål. 
 • Kan måttbeställas.

-

 • Priset.

Venator Edge

Material: Västen har ett yttertyg av kraftig nylonväv och ett inre skyddslager bestående av fyra lager UHMWPE-fibrer. Närmast hunden är ett tunnare polyestertyg. Materialet är lätt och smidigt och tar inte åt sig vatten.
Tvättanvisning: 30 grader.
Vattentät: Västen tar inte upp nämnvärt med vatten, endast det yttre lagret av nylon. Detta påverkar inte hundens flytförmåga negativt.
Utformning/funktion: En heltäckande och kraftig väst som skyddar nacke och en del av lårens utsida. Västen är försedd med hällor för halsband och en öljett för koppel eller sele.
Färgfunktion: Västen har olika färgkombinationer. Den ena sidan är signalorange och den andra är varselgul, vilket underlättar för att se ståndsriktningen. Breda reflexband längs sidorna förstärker synbarheten.
Gps-ficka: Ja.
Vikt: Ca 850 g.
Storlekar: Finns i nio storlekar, från XX-small till XXX-large. Västens storlek kan justeras. En kraftig dragkedja längs ryggen sitter i mjukt stretchtyg vilket gör västen flexibel. Västens storlek mäts endast genom bröstomfånget.
Pris: Ca 2 500 kr.
Info: netjakt.se.

+

 • Robust väst som tål tuffa tag.
 • Ger stor rörlighet. 

-

 • Täcker inte för attacker rakt bakifrån.

Rygården vildsvinsväst Hubertus

Material: Västen består av flera lager av olika material. Ytterst vattenavvisande polyester, därefter ett lager canvas, två lager para-aramidfiber (kevlar) och innerst meshfoder, ett tunt polyesternät som skapar en luftficka runt hunden.
Tvättanvisning: 30 grader.
Vattentät: Nej, men har enligt tillverkaren god flytförmåga tack vare meshfodrets luftspalt.
Utformning/funktion: En heltäckande och kraftig väst som skyddar hals, bröst, rygg och mage. Västen fästs med tre kardborreband som omsluts av ett överliggande ryggskydd, som i sin tur fästs med ett extra brett kardborreband. De tre banden ger justeringsmöjlighet till bra passform. Tillverkaren har medvetet valt att lämna fram- och bakben helt fria för att ge större rörlighet.
Färgfunktion: Västen är gul och halsskyddet orange. På så sätt ser man vad som är fram och bak på hunden och i vilken riktning den står.
Gps-ficka: Ja, en stor ryggficka som är inbyggd i västens mellanlager, ca 26 x 12 cm samt en intern ficka för inplastade kontaktuppgifter.
Vikt: Ca 850 g.
Storlekar: Finns i nio storlekar, från XXX-small till XXX-large. Västens storlek mäts endast genom bröstomfånget. Tre kardborreband ger möjlighet till justering för bättre passform.
Pris: Ca 2 200 kr.
Info: rygarden.se.

+

 • Heltäckande.
 • Robust och smidig väst.
 • Genomtänkta detaljer.
 • Mjukt foder.

-

 • Upplevdes något kort på testhunden och därigenom täcktes inte låren fullt. Fungerar bättre på en lite kortare hund. 
Håkan Bennetoft
Fler artiklar

Bidrag till rovdjursvästar

Västar som skyddar mot rovdjur, det vill säga skyddsvästar med så kallat vargstål eller el och som rekommenderas av Viltskadecenter, kan det finnas möjlighet att få bidrag till. I alla fall för den som jagar i vargrevir. Ansökan görs hos länsstyrelsen.