Att kunna skjuta och träffa rätt på långa håll kräver en hel del förberedelser och kunskap, det behövs tid och engagemang. Men vinsten är stor. Den som lär sig att träffa rätt på 300 meter skjuter väldigt säkra jaktskott på halva avståndet.
Skytte

Bättre jaktskytte med långhållsteknik

Det krävs engagemang, tålamod och en hel del pengar för den som vill satsa på långhållsskytte. Men mycket av långhållsskyttens kunnande kan få helt vanliga jägare att skjuta säkrare skott mot vilt. För att nå dit behövs ingen överdrivet extrem utrustning, allt handlar om kunskap och träning.

Dagen innan vi ses var Christian Erlandsson ute och smygjagade. Han fick syn på en räv långt bort. Avståndsmätaren visade 210 meter. Christian kontrollmätte en gång till, innan han med hjälp av en app i mobilen tog reda på hur många klick hårkorset måste justeras med hjälp av kikarsiktets ballistiska torn. En räv bjuder inte på särskilt stor vital träffyta, knappt mer än en snusdosa i storlek, men den föll i skottet.

– Det ser enkelt ut men det ligger en del testande och ännu mer träning bakom det skottet. En del handlar om ren teknik, som laseravståndsmätare, ett kikarsikte med ballistiskt torn, ammunition som passar både vapen och jaktsätt. Men ingen teknik i världen kan kompensera för en dålig avfyrning. Den sista delen i ett jaktskott på långt håll, hur jag rent praktiskt skjuter, avgör alltid resultatet, säger Christian.

Det är nog där man ska börja, om man funderar på att bli en så duktig jaktskytt att skott mot vilt över längre avstånd, låt oss säga över 120–130 meter, kan bli fullt möjliga och säkra. Man börjar helt enkelt med skjuttekniken. Och den träningen sker på en bana eller i en skjuttunnel.

Mynningsbroms eller ljuddämpare minskar rekylen och pipuppslaget i skottet. Det blir enklare att ligga kvar i målet. Det är alltid bra, men framför allt vid skytte på långa avstånd.

Torrträning i vardagsrummet

– Ta tid på dig. Landa i kroppen. Slappna av och sänk axlarna. Andas lugnt. Koncentrera dig på andningen, dra in djupt genom näsan, håll andan några sekunder och släpp ut all luft genom munnen. Gör det några gånger, så känner du att pulsen sänks. Fokusera på målet, släpp luften ur lungorna, krama avtryckaren utan att bry dig om att smällen och rekylen kommer. Gör du rätt och behåller lugnet så vet du att du träffar rätt innan kulan lämnar pipans mynning. Det är målet med träningen.

Det fina med den övning som Christian beskriver är att jag inte behöver ta mig till en skjutbana.

– Du kan torrträna hemma i vardagsrummet. Sätt upp en liten lapp, kanske fem gånger fem centimeter, tio-tjugo meter bort. Ta stöd, lägg an, andras rätt och tryck av. Ligger du kvar exakt rätt i den lilla lappen med siktet efter torravfyrningen, eller rubbar du bössan lite i skottet?

Den taktiken, torrträningen, rekommenderas ofta när det gäller hagelskytte. Alla jägare har någon gång fått eller hört rådet att svinga och följa en taklist, trycka av och fullfölja svingen.

– Just det, och varför skulle vi inte torrträna på samma sätt med våra kulvapen? Att trycka av på rätt sätt och i rätt läge är det absolut viktigaste, och då menar jag inte enbart långhållsskytte. Ju mer du övar med det vapen som du använder när du jagar, oavsett om du har riktig ammunition eller inte i bössan, desto bättre lär du känna det, säger Christian Erlandsson.

Vänster: Ett kikarsikte med ballistiskt torn underlättar allt skytte på längre håll än det som vanliga älgskyttebanor erbjuder. Mitten: Ballistiska mobilappar är betydligt enklare att hantera än man kan tro vid en första anblick. Höger: En plastad lapp eller tejp på kikarsiktet berättar hur siktet ska justeras för att träffen ska hamna rätt på olika avstånd.

Investera i en avståndsmätare

Med rätt träning, kan jag öka avstånden och fälla vilt på längre håll med genomsnittlig normal utrustning, eller krävs det speciella prylar?

– Ja. Men du ska känna studsaren väl, du ska ha bra optik med skapligt rejäl förstoring, du ska ha tränat skytte på de avstånd du tänker jaga på. Du ska också veta hur den kula du jagar med fungerar när avståndet ökar. Bland den vanligaste och mest sålda jaktammunitionen tappar kulorna 15–20 centimeter i höjd mellan 100 och 200 meter. På ett rådjur handlar det alltså om skillnad mellan fullträff och helbom.

Christian menar att alla jaktskyttar, framför allt smyg- och vakjägare, bör investera i en avståndsmätare.

– Har du koll på avståndet minskar alla risker för dåliga skott.

Träna på olika avstånd

Många jägare tränar skytte på fasta banor. Avståndet är nästan alltid detsamma, oftast 100 meter. Studsaren skjuts in, kanske med ett par centimeters överslag på det avståndet. Man skjuter flera askar övningsammunition och känner sig trygg med resultatet. Man litar på både bössan och sin förmåga.

– Det är så klart inte fel att bli en bra skytt på 100 meter. Men vad händer när läget kommer på 140 meter? Eller när ett andra skott ska tas mot ett flyende vilt som plötsligt stannar på 160 meter? Hur många jägare vet hur kulan sjunker efter de där säkra hundra meterna?

Christians råd är att utnyttja längre banor, eller att besöka någon av de längre skjuttunnlar som numera finns i kombination med många av landets skjutbiografer.

– Skjut in vapnet på 100 meter som du brukar göra. Skjut sedan på 200 meter och lär dig hur just din ammunition fungerar i just din studsare. Det är en kunskap som jag menar är ganska väsentlig. Om du dessutom gör om samma sak med en annan ammunition, ja då lär du dig ännu mer eftersom det kan skilja mycket mellan olika kulor.

Alla vinner på att träna långhållsskytte

Det finns jaktformer där jägarens förmåga att träffa rätt på långa avstånd är en självklar framgångsfaktor. Toppfågel är ett sådant exempel. Men Christian menar att alla jägare skulle vinna på att träna långhållsskytte.

– Om du klarar att träffa rätt på 200 meter, så blir alla skott på 100 meter ännu säkrare. Om du bestämmer dig för att kunna skjuta säkra jaktskott på 200 meter, så ska du träna skytte på 300 och 400 meter. Då har du marginal när det gäller kunskap och skjutskicklighet. Det är därför som jag tycker att fler jägare än i dag borde intressera sig för långhållsskytte, säger Christian Erlandsson.