Att kunna mäta exakta avstånd är en fördel i många jaktformer. Välj en enskild enhet, eller avståndsmätning inbyggd i handkikare eller kikarsikte.
Skytte

Steget till långhållsskytte

Alla jägare vinner alltså på att ha en avståndsmätare i jackfickan. Men den som vill ta förmågan att skjuta säkra skott på längre håll en bit till behöver ytterligare en sak: ett kikarsikte med ballistiskt torn. Och helst en ballistikapp i mobilen.

I ett vanligt kikarsikte handlar det om att kompensera ”på känn” när avstånden blir längre. Ett exempel är skott mot ett rådjur som befinner sig 200 meter bort. Är jägarens studsare inskjuten mitt i på 100 meter, och om kulan är en Norma Vulkan, hamnar träffen 20 centimeter lägre i exempelvis Christian Erlandssons Mauser. Om han skjuter med en annan kula, Hornady SST, är skillnaden 10 centimeter mellan 100 och 200 meter.

Det är fullt möjligt att få till en tabell med kulbanefall i centimeter (hur mycket kulan sjunker med ökande avstånd) och kompensera genom att hålla upp riktmedlet för olika avstånd. Men att måtta centimetrar med hjälp av ett vanligt, enkelt riktmedel är inte så lätt.

– Det blir mycket att hålla reda på. Eftersom du dessutom måste hålla hårkorset ovanför målet och gå på känsla, blir skottet onödigt svårt och osäkert. Du behöver ett kikarsikte med ballistiskt torn där du kan justera riktmedlet beroende på avstånd. Siktet ska ha ett medförstorande taktiskt riktmedel, graderat i MOA eller ännu hellre i MIL, eftersom det systemet passar bra in i vårt sätt att tänka avstånd och centimetrar, säger Christian.

Inte så krångligt som det kan verka

Det kan se invecklat ut för den som inte är invigd, men ett ballistiskt torn är egentligen väldigt enkelt att lära sig. Det handlar om att flytta riktmedlet genom att justera med rattar. Efter skottet vrider du tillbaka till utgångsläget. Svårare är det inte.

Dessutom finns det i dag sådana kikarsikten av fullt godkänd kvalitet för överkomliga pengar, menar Christian.

– Du får ett kikarsikte med ballistiskt torn och ett rejält förstoringsspann, anpassat för långhållsskytte, för under 15 000 kronor. Lägg till en avståndsmätare för några tusenlappar och en app för ballistiska beräkningar och du har prylar för att börja träna långhållsskytte på riktigt.

Ta en app till hjälp

Det är förstås fullt möjligt att provskjuta sig fram till hur mycket riktmedlet ska justeras på olika avstånd. Men ballistikappar är inte dyra och dessutom enkla att använda.

– Många ammunitionstillverkare har egna appar. Fyll i de uppgifter det frågas efter och du får en tabell som visar hur många klick du ska ändra riktmedlet för olika avstånd. Men bekräfta det tabellen säger med en provskjutning, då kommer du att lita på uppgifterna.

För att slippa fippla med mobiltelefonen mitt i en jaktsituation, är de klokt att skriva ner de resultat som appen visar och sätta en tejpbit med dessa uppgifter på kikarsiktet eller kolven.

– Jag gör allt det på skjutbanan. Då kan jag samtidigt provskjuta och se att appens resultat verkligen stämmer, säger Christian Erlandsson.