Jakt

Mat Miller, Nya Zeeland:

”Jag fattade inte varför ingen sköt rådjuren”

Mat Miller, 38 år, från Nya Zeeland fällde sitt första vilt när han var sju år, en hare. För en svensk låter det bisarrt, men på Nya Zeeland är jakten tämligen oreglerad och man får jaga året om. Man går vanligen till fots och följer efter viltet, ofta i oländig terräng bortom de allmänna farvägarna.

– Jakten syftar mest till att hålla populationen av skadedjur nere, då de förstör träd och växter och skadar inhemska fåglar och reptiler. Min far var jägare, så för mig kändes det självklart att börja jaga. Vi bodde lantligt utanför Wellington, säger Mat.

För att få hantera vapen krävs att man genomgår en säkerhetskurs. Polisen kontrollerar också att man inte finns i belastningsregistret och att man är vid sina sinnens fulla bruk.

När Mat på grund av kärleken flyttade till Sverige, 2015, upptäckte han att jakten här är strängt reglerad.

– Jag fattade inte varför det sprang omkring en massa rådjur som ingen sköt! Men så fick jag lära mig att man inte får jaga när som helst eller var som helst, utan bara under vissa perioder och på vissa platser.

2017 tog Mat svensk jägarexamen och jagade litegrann i Stockholmstrakten, inbjuden av en vän. Men han var inte helt bekväm med det.

– Det kändes som att det handlade mer om pengar och att visa upp den dyraste bössan än om jakt. Men alla var snälla och trevliga. Att markägare vill ha betalt för att jägare kommer och skjuter deras bökande vildsvin är dock helt bakvänt. Det borde vara tvärtom, konstaterar Mat.

Först när han började jaga i Nässjö i Jönköpings län kände han att han hade hamnat rätt.

– Där är folk mera jordnära och ”riktiga” jägare, så som jag är van vid. De bryr sig inte om dyra märken eller fina bilar, det är jakten som är viktigast. Jag är med på bland annat älgjakterna, det är spännande.

Något som skiljer sig mycket från jakten på Nya Zeeland är mängden skjutet vilt. Mat berättar att han vid 21 års ålder redan hade skjutit cirka 1 500 djur.

”Jag förstår varför jakten är så organiserad i Sverige, att det skapar en bra och viktig balans för hela ekosystemet.”

Mat Miller, Nya Zeeland

– I Sverige skjuter en jägare kanske ett eller två djur på ett år. Men jag förstår varför jakten är så organiserad i Sverige, att det skapar en bra och viktig balans för hela ekosystemet, säger han.

Hans största intresse är bågjakt och han driver ett företag som bland annat arrangerar resor utomlands för dem som vill jaga med pil och båge.

– Jag tycker att jakt med pilbåge är en mycket större utmaning. Det är på lika villkor mellan jägare och djur och betydligt svårare. Många tänker att det är ett stenålderssätt att jaga, men med dagens moderna bågar är risken för att skada djuret inte större än det är att skottskada det, säger Mat, som hoppas att Sverige i framtiden också ska tillåta bågjakt.

Vilka djur jagar man på Nya Zeeland?

– Bland annat vildgetter, pungråttor, kaniner, rådjur och vilda får. För mig är det viktigt att äta upp de djur som jag fäller, förutom skadedjur. Jag äter inte bara köttet, utan även tunga, lever, njure och testiklar. Viltkött blir också utmärkt hundmat.