Foto: Peter Ekeström Mikael Andersson har skjutit 116 bocken som han har skjutit på Skälboös marker. Här ger han sina bästa tips.
Jakt

Mikaels bästa tips för bockjakten

Det är klokt att lära känna en mark ordentligt. Då blir jakten både säker och effektiv. Man kan tro att Mikael Andersson ofta har tur när han jagar på Skälboö. Men det handlar inte om tur. Han vet var bockarna brukar visa sig.

Spana

Lägg tid på att spana av marken. Vilka bockar finns? Var visar de sig? Var finns det tydliga revirmarkeringar?

Smygvägar

Leta dig fram till en eller ett par smygvägar. Röj undan torra kvistar och andra hinder som gör smygandet svårt.

Koll på avståndet

Använd en avståndsmätare (eller stega) på många ställen längs smygvägen. Vet du avståndet till exempelvis en stor sten, ett skogsbryn eller en åkerholme, så blir all avståndsbedömning i ett skarpt läge enklare och säkrare.

Fasta pass

Skapa avbrott längs smygvägarna i form av enkla eller mer avancerade fasta pass för en stunds vakande. Den som smyger ytterst försiktigt behöver vila ibland, och varför inte göra det där chansen finns att bocken visar sig.

Först get – sedan bock

Efterbrunsten kan pågå länge. Ser du ett hondjur kan en bock finnas alldeles i närheten, trots att jäktandet är över för länge sedan. Ofta visar sig getter och smaldjur först. Bockarna, framför allt de lite större, är mer försiktiga. Ser du en get, gör dig beredd på en bock.

Stör inte

Ser du en bock på en plats en kväll är chansen stor att den kommer tillbaka inför nästa skymning. Om du tvingas avbryta smyger du lika försiktigt därifrån som du smög dit, även om du har stött bocken. Ju mindre du stör, desto tryggare blir rådjuren på just den platsen.

Variera dig

Fundera ibland i andra banor. Variera dig. Prova att gå på södra sidan om en ås i stället för den norra. Ibland fastnar vi i vanor som gör att vi missar andra möjligheter.

Ta det lugnt

Bättre smyga en kort sträcka på rätt sätt än att skynda sönder chanser.

Fokus på skogsbryn

Spana alltid noga längs skogsbryn och ridåer. Rådjur är försiktiga av naturen. Det händer att de stannar i skydd långa stunder för att läsa av vad som finns därute på det öppna.

Försiktiga rörelser

Kamouflage är alltid bra. Men bäst är att röra sig försiktigt, framför allt när du har rådjur framför dig. Hastiga rörelser upptäcker bocken snabbt. Undvik också att stå eller röra dig i silhuett.

Kolla vinden ofta

Använd en tändare, en liten bit tunt hushållspapper eller liknande. Efter varje koll låter du vindriktningen bestämma vilken väg du ska välja.

Utrustning

Leta dig fram till en utrustning som passar just dig. Ett skjutstöd, till exempel, underlättar all smygjakt. Men öva på att skjuta med stödet. Passa på när du är på älgbanan inför jakten.