Dovviltscarpaccio med kapris och prästostkräm

Det går även bra att göra carpaccio på ytterfilé eller innanlår. Framför allt om man vill bjuda lite fler gäster passar den bra att skivas tunt och serveras med sina tillbehör. Ostkrämen räcker också till fler.

8 personer

Ingredienser

CARPACCIO:

  • 400 g dovhjortsfilé, fryst som tinas i kyl

PRÄSTOSTKRÄM:

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven prästost
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar

TILLBEHÖR:

  • 1/2 dl hasselnötter, rostade grovhackade
  • 1 msk kapris
  • röda mangoldskott
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Halvtina dovhjortsfilén i kylen över natten. Sätt på handskar och putsa eventuellt filén innan den skivas tunt med vass kniv eller på skärmaskin. Lägg skivorna efter hand på en kall tallrik eller ett uppläggningsfat. Ställ kallt till servering.

2. Blanda crème fraiche och riven präst-ost med lite salt och cayennepeppar. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa ut små toppar på köttet. Fördela rostade hasselnötter och kapris, garnera med mangoldskott, strö på flingsalt och vrid några varv med pepparkvarnen över.

Hantera köttet rätt

Carpaccio liksom råbiff är läckra rätter som kräver extra noggrannhet vid tillagningen. Att använda handskar vid hanteringen är att rekommendera liksom att följa livsmedelsverkets råd att bryna, bränna eller hastigt doppa köttet i kokande vatten före malning eller innan köttet skivas för att minska risken för patogena bakterier som ofta finns på ytan.