Grillbricka
Servera gärna det grillade på en planka, skärbräda eller en stor bricka och låt gästerna plocka av allt det goda. Här kan man välja olika styckningsdelar som passar att grilla från hjort, vildsvin, älg och rådjur. Glaze, coleslaw och basilikakräm kan förberedas redan dagen före grillning.
Gör så här:
1. Rumstemperera köttet.
2. GLAZE: Blanda finhackad rabarber, vinäger, olja, riven vitlök, chiliflakes och liquid smoke i en kastrull. Tillsätt sockret, koka upp och sjud på medelvärme i 5 min till simmig konsistens. Låt svalna.
3. COLESLAW: Hyvla kålen tunt med osthyvel eller mandolin. Skala och grovriv moroten, riv äpplet och skiva selleristjälkarna tunt. Blanda allt med majonnäs och senap, smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt stå, gärna ett par timmar.
4. BASILIKAKRÄM: Mixa basilika, rivet limeskal, limesaft och färskost i en matberedare eller med mixerstav. Blanda ostkrämen med yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt till serveringen.
5. Hetta upp grillen.
6. Dela majskolvarna, skiva squashen i 1 cm tjocka skivor, halvera tomaterna.
7. Salta och peppra kött och eventuella grönsaker.
8. Grilla köttet och pensla det därefter med glazen. Grilla även grönsakerna och lägg upp alltsammans efterhand på serveringsunderlaget. Servera med basilikakräm, coleslaw och rostad potatis.
Tips! Innanlåret är en mörstyckningsdetalj som passar att helgrilla. Om biten väger runt 500 g tar det ca 15–20 minuter. Hjorten kan grillas till 58° innertemperatur, medan vildsvinet behöver vara minst 65°.
Tips! Glazen ska allra helst penslas på det heta nygrillade köttet, alternativt mot slutet av grillningen så att sockret inte bränns av elden.